A fideszes kétharmadról döntenek - időközi választás Borsodban

Belpol

Vasárnap választják meg 42 településen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerület országgyűlési képviselőjét. Tokaj-Hegyalja kapujánál, Szerencsen jártunk, ahol nem sok esélyt adnak az ellenzéki jelöltnek.

A Fidesz már Szerencstől 20 kilométerre, a gesztelyi körforgalomnál felhívja a 37-es úton haladók figyelmét arra, hogy a vasárnapi időközi országgyűlési választáson kinek a neve mellé húzzák az ikszet. A benzinkútnál Koncz Zsófiát, a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc leányát ajánlják óriásplakáton; a párt őt indította az édesapja halálával betöltetlenül maradt borsodi 6-os számú választókerület egyéni mandátumárért. Ha hétvégén nyer, a Fidesznek megmarad a kétharmados többsége a parlamentben. Koncz Zsófia, utalva a családi vonalra, azt ígéri, folytatja a közös munkát, de annak konkrét elemeibe eddig nem avatta be a választókat. A kampányban ugyan szóba hozta a 37-es út Koncz Ferenc által favorizált négysávossá bővítését Gesztelytől Szerencsig, ez azonban tőle független fejlesztés – édesapja halála előtt két héttel, amikor a kivitelezői közbeszerzést kiírták júniusban, ő még a washingtoni magyar nagykövetségen dolgozott.

Az utca emberei

A 6. számú országgyűlési egyéni választókerületben (oevk.) 42 településen 76 ezer választópolgár él, az oevk. északon Szikszó felett Kázsmárkig, délen Tiszapalkonya alatt Polgárig ér. A mandátum sorsát eldöntő két legfontosabb település közül Szerencsen Koncz Zsófia, míg az évtizedek óta baloldali többségű Tiszaújvárosban a jobbikos Bíró László népszerűsége lehet meghatározó, aki összellenzéki jelöltként indul. Bíró plakátkartonjai Szerencsen szerényebb mennyiségben és méretekben kerültek a villanyoszlopokra, mint Konczéi. Bíró óriásplakátjainak a száma is jóval kevesebb, sőt Konczé lett a városhatár egyetlen világító citylight hirdetője is.

A városban járva húsz emberrel beszélgettünk, közülük Bíró Lászlóra csak egy étteremben dolgozó fiatal hölgy szándékozik szavazni. Szerinte Koncz lánya annak ellenére nem ismert, hogy Szerencsen nevelkedett, évek óta nem látták itt. Rajta kívül viszont nem találtunk mást, aki a "Tettekre váltjuk az ígéreteket!" szlogennel kampányoló ellenzéki jelölt melletti rokonszenvét nyilvánosan vállalta volna.

Az általunk megkérdezettek többsége még úgy is Konczra fog szavazni, hogy nem feltétlenül szimpatizál vele. Egy középkorú ex-MIÉP-es pár férfitagja azt fejtegette, ugyan miért szavaznának Bíróra, amikor ők Konczék közelében éltek, ismerik is a Zsófiát, nem tudnak semmi rosszat mondani róla. Bírót viszont nem ismerik Szerencsen. Hasonlóan foglalt állást egy fagylaltozó gyerekes fiatal pár is: ők elégedetlenek a parlamentáris demokrácia jelenlegi állapotával, de Bíróért nem lelkesednek. Akkor lesz rend, ha a parlamentben legalább húsz párt lesz, a civilek is képviseletet kapnak, és rá fognak kényszerülni az együttműködésre – mondta a férfi. Addig semmi jelentősége, melyik párt kapja a mandátumot, lesz-e újra kétharmada a Fidesznek vagy sem. Másvalaki meg azt magyarázta, hogy mindegy, melyik politikus melyik oldalon áll, mert a háttérben úgyis összefonódnak és jól el vannak egymással. De találkoztunk olyan demokráciaszkeptikussal is, aki szerint „ahogy a többit is, úgy az október 11-i választást is el fogják csalni, nem érdemes részt venni rajta". Egy meggyötört arcú középkorú férfi az autójának támaszkodva pedig arról beszélt, van elég gondja, most települt vissza a fővárosból; eddig se érdekelte a politika, ezután se fogja. Egy társasház bejáratánál beszélgető férfi és nő bizalmatlanul és rosszkedvűen utasította el érdeklődésünket, nem voltak hajlandók azt sem elárulni, elmennek-e szavazni.

false

Koncz Zsófia (b) a Hernádnémetiben épülő bölcsőde alapkőletételén Novák Katalinnak (j)  és a település polgármesterével (k)                                                                                                      Fotó: MTI/Vajda János

A városon átvezető főúton, a néhai cukorgyárnál álló önkormányzati hirdetőtáblán, amely eddig az önkormányzat cukorrépaföldjét reklámozta, most Koncz Zsófia óriásplakátja virít. Egy ott álló férfi megjegyzi, ő a fideszes jelöltre szavaz, de azért nem érti, miért nem kerülhet ki mind a hat induló hirdetése a hatalmas felületre. Azt sem tartja helyesnek, hogy a város független polgármestere egy mezőkövesdi telefonszámról buzdít arra, hogy Koncz Zsófiára szavazzanak.

5 százalék...

Szerencsen a tavaly őszi önkormányzati választáson a Fidesztől függetlenedett Nyiri Tibor tönkreverte a többieket, beleértve Bíró Lászlót is. Nyirit maga Koncz ajánlotta utódjául a 2018. áprilisi országgyűlési választási sikere után, majd miután Nyirit az időközin polgármesternek választották, annyira belejött a városvezetésbe, hogy 2019 őszére kibújt a Fidesz–KDNP öleléséből, s 64 százalékot elérve tekintélyes fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Vagyis a helybélieket a kampányban sem a kormánypárti jelöltet ajánló Koncz, sem a Jobbik–MSZP–Momentum jelölt Bíró László nem győzte meg; az ellenzéki összefogás mindössze 5 százalékot kapott Szerencsen. A polgármester Fidesznek tett mostani gesztusa mindenesetre azt jelzi, annyira azért nem távolodott el a kormánypárttól.

Bűnbánat és utódlás

Bíró László esélyeit az sem növelte, hogy a kampánya java magyarázkodásra és bocsánatkérésekre ment el korábbi rasszista – cigányellenes és antiszemita – mondatai miatt. Ezekért ugyan később bocsánatot kért, mint keresztény ember, aki hisz a bocsánatkérés erejében. Két-három évvel ezelőtti bejegyzéseit feldúltságának tudta be, miszerint a Fidesz kampányától került olyan idegállapotba, hogy például a zsidózásban keressen kapaszkodót. De ilyet már nem tesz – fűzte hozzá. A kormánysajtóban megjelent vádakat viszont, melyek szerint strómanokkal döntötte be korábbi vállalkozását, és nem fizette ki az alkalmazottjait, „vegytiszta hazugságoknak" minősíti azt állítva, hogy egykori varrodáját veszteséggel számolta fel, a varrónőket kifizette.

false

Bíró jelölése mellett a 2018-as eredménye szól, akkor 32 százalékot ért el. Koncz Ferenc 49 százalékkal győzött, tízezer szavazattal kapott többet Bírónál, ám ha összeállt volna az ellenzék, nagyjából kiegyenlített lehetett volna a küzdelem. Most megvan a meghatározó ellenzéki pártok egyöntetű támogatása – kérdés, mire lesz elég.

Karrier családi hatásra

Koncz Zsófia kampányát Bíróénál halványabb fellegek árnyékolták be. A legkínosabb eset egy, az öccséről készült felvétel volt, amelyen a fiatalember egy call centerben a következő párbeszédet folytatta kampánybeszélgetés ürügyén. „Azt szeretném megkérdezni, hogy ön a Fidesz–KDNP jelöltjét támogatná-e egy jelenlegi választás esetében? Biztos, hogy nem?" – tette fel a kérdést ifjabb Koncz, majd így folytatta: „És a büdös kurva anyádat támogatnád, kisfiam?" Ehhez képest tényleg apróság volt, hogy Koncz Zsófia választási kiadványán felcserélték a trikolór színeit.

A Fidesz keleti régiójának működését ismerő forrásunk azt mondta, helyben nem örültek, hogy a Fidesz vezetősége „dinasztikusan rendezi" Koncz Ferenc pótlását. Annak ellenére sem, hogy Koncz Zsófia politikusi karriert épített: apja hatására 15 évesen alapította meg a szerencsi Fidelitast, és a fiókszervezet országos alelnöki székéig dolgozta fel magát. Neve 2015 márciusában lett országosan ismert, amikor Böröcz László Fidelitas-elnökkel közösen kezdeményezte a „provokátorfigyelő" megvalósítását. A Fidelitas az állami rendezvényeken megjelenők közül az általuk provokátornak gondolt személyeket listázta volna, közzétéve a gyanúsnak ítélt emberek nevét és fényképét. Az ellenzéki szimpatizánsok feljelentésére ösztönző akciójuk rövid életű lett, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság jogsértőnek minősítette, így a provokátorfigyelő Facebook-oldalát törölték. Koncz Zsófia aztán 2018-ban Magyarország washingtoni nagykövetségére került külpolitikai munkatársként.

Mire elég az összefogás?

Bíró László leginkább a tiszaújvárosiak és az egykor balra, majd a Jobbikra szavazó települések átlag feletti aktivitásában bízhat. (Tiszaújvárosban 2018-ban a szocialista Pap Zsoltra és a jobbikos Bíró Lászlóra adott szavazatok, illetve Koncz Ferenc voksainak az aránya nagyjából 2/3 – 1/3 volt). Az előzmények és az ellenzéki jelölt kiváltotta viták ismeretében az ellenzéki összefogás eredményét már egy kis mértékű vereség esetén is sikernek lehetne elkönyvelni. Bíró győzelme pedig egyértelműen a papírforma borulása lenne.

(Címlapképünkön: Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje és Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a Szerencsi Középiskolai Kollégiumban tartott sajtótájékoztatón 2020. október 8-án. Fotó: MTI/Vajda János)

Figyelmébe ajánljuk