Időközi országgyűlési választás Dabason: Tettek rá

  • - kr -
  • 2001. március 29.

Belpol

a politikát ma már a világ levisszataszítóbb dolgai között tartja számon
a magyar ember. Az alacsony részvételt lehet a jó időre, a rossz időre, a vidéki létre, a palántázási szokásokra fogni; de nem lehet nem észrevenni azt a mélyről fakadó undort, amit mostanában egy politikus feltűnése kivált. Az autóbalesetben elhunyt Buza Attila fideszes országgyűlési képviselő helyéért kiírt időközi választás az általános érdektelenség miatt érvénytelen lett, így április 8-án újra kell szavazni."Rendkívül fontosnak" harangozta be a média a dabasi időközi országgyűlési választást. A vasárnapi voksolás előtti napokban pártelnökök, politológusok és választási szakértők tucatjai latolgatták izgatottan az esélyeket: az egyik a "kétpólusúvá váló politikai küzdőteret" szerette volna tetten érni, a másik a jelöltek kampányelemeiből vont le messzemenő következtetéseket. Volt, aki egyenesen azt állította: a dabasi nyertes lesz jövőre az országos befutó. A Pest megyei 14. számú választókerület lakóinak a többsége azonban nem érzett különösebb intellektuális izgalmat: az 52 ezer választó 72 százaléka inkább otthon maradt, a ház körül tenni-venni.

Pedig a pártok

mindent bedobtak

Kovács István szocialista jelölt például szegfűmagokat osztogatott a választópolgároknak, hogy aztán pénteken "játékos kampányzárón" kerüljön közelebb az emberekhez, miközben Kovács László pártelnök "politikai forgószínpadon" válaszolt az égető kérdésekre. Orbán Viktor focilabdákkal lopta be a választói szívekbe Szűcs Lajos koalíciós jelöltet, és Áder János házelnök is "ellátogatott a térségbe". Pusztai Erzsébet, a Néppárt jelöltje saját elmondása szerint végigjárta az összes települést, beszélt valamennyi polgármesterrel, lelkésszel, pappal, majd szólt a civil szerveződések fontosságáról, és nyilvános testsúly- és vérnyomásmérést rendezett. Bemutatkozott egy Harmadik Oldal Magyarországért nevű szerevezet is, amelyről annyi derült ki, hogy a háttérben Kupa Mihály az erős emberük. Programjuk így szól: a pártokból kiábrándultak az emberek, amivel ők a legmesszebbmenőkig egyetértenek, és mivel a harmadik oldal nem párt, várják a csalódottak szavazatait. Az SZDSZ is belehúzott: a párt Vágó István Favágók nevű zenekarának ingyenes koncertjétől remélte az áttörést.

"Minket üldöznek a bankárok. Nem szeret minket a sajtó, a kereskedelmi tévék, a Heti hetes különösen" - szólította meg a választókat Csurka István a MIÉP ócsai kampányzáróján, amelyen mintegy száz lelkes embernek bemutatta Franka Tibor képviselőjelöltet. "Azért van szükségünk Franka Tiborra, az országos látókörű újságíróra, mert tud segíteni" - mondta Csurka, majd aktuális kérdésekre áttérve nagy taps mellett pontosította a romák nevét: "Ugyan már, mit beszélünk romákról. Cigányok. Ez a rendes nevük."

Franka Tibor feltartott kézzel bejelentette: "Én olyan tiszta vagyok, hogy nem mertek velem leülni ellenfeleim a tévében. Szolgálni akarom a népet." Választási programjában egyebek mellett szerepelt a "jogtalanul odaadott földek" visszavétele, hitel 4-6 százalékos kamatra, olcsó mezőgazdasági gépek és az ország külföldi adósságállományának átütemezése.

A nyolc jelölt programja egyébként szinte szóról szóra megegyezett. Jobb utakat, több munkahelyet, jobb életet, nagyobb boldogságot stb. ígért mindenki, persze ki-ki a maga stílusában. Az a pár tucat ember pedig, aki kíváncsi volt rájuk, végig bólogatott.

"Azt mondja meg nekem,

hová köll tenni a horogkörösztöt?"

- zavarta meg az eseménytelen várakozást egy idős roma választópolgár vasárnap az ócsai szavazókörben.

"Ide, bárhová" - mondta unottan a választási biztos.

"A származásomat nem köll jelölni?"

"Nem, ez most nem az a szavazás."

Beszédbe elegyedtünk. A roma polgár nem tudta egyértelműen megmondani, miért is jött el, de annyi azért kiderült: mindenképpen erre vitt volna az útja, beugrott hát szavazni egyet.

Nem számolt be komolyabb motivációkról az a két középkorú, otthonkás nő sem, akik kérdésünkre, hogy mit vár a választásoktól, határozottan azt felelték, hogy az égvilágon semmit. ´nekik a szomszédos sporttelep felé menet került az útjukba a szavazókör.

A dabasi polgármesteri hivatal melletti iskolában egy idős házaspárt faggatunk az érdektelenség okairól. Két dolgot említenek: az egyik, hogy a falu melletti szőlősökből nehéz bejutni Dabasra, a másik, hogy a politikusok mostanában túl sokat lökdösik egymást az Országház folyosóján.

Erősködünk: mégsem mindegy, ki képviseli őket.

"Még csatorna sincs itt Dabason, a választókerület legnagyobb településén. Hogy higgyünk akkor azoknak, akik új munkahelyeket, több pénzt és általában könnyebb boldogulást ígérnek, amikor még árkok ásatására sem alkalmasak?"

- kr -

Eredmények

1. Szűcs Lajos

1. (Fidesz-MDF-FKGP) 5563 szavazat 38%

2. Kovács István (MSZP) 4857 szavazat 33%

3. Franka Tibor (MIÉP) 1879 szavazat 13%

"csán érvényes és eredményes polgármester-választást tartottak: az új elöljáró a korábbi polgármester, a balesetben elhunyt Buza Attila özvegye, Buzáné Icsó Zsuzsanna (Fidesz) lett.

Neked ajánljuk