Kegytárgyüzletből nemzeti dohánybolt

Belpol

A Ferenciek terén megtaláltuk a legszebb nemzeti dohányboltot.

Így múlik el a világ dicsősége. A hazai kegytárgybiznisz „kályhája”, az Ecclesia Szövetkezet kisáruháza 59 év után, 2010-ben költözött el a Ferenciek teréről a Városház utcába. Az egykori üzlet a belvárosi ferences templommal összenött épületben volt, s az egykori dekoratőr atyák (?) mindent megtettek, hogy az üzlet passzoljon a környezethez. Vélhetően ezért készült az a míves kovácsoltvas rács, ami felső részén az Úr, alul pedig a Ecclesia Szövetkezet dicsőségét hirdette. A bejáraton lévő E és Sz betűk stílben a templomos alfát és ómegát idézik. „A miséről jövet-menet Ecclesia Szövetkezet!” Valaha egy ilyen reklámszöveggel is jöhettek volna a bolt üzemeltetői, ám azóta más biznisz alakul a házban. Tudomásunk szerint az egykori bolt nagy részén a CBA nyit egy imbiszbüfét – most egyelőre még sztálingrádos a helyszín, ellenben a kisebbik felében már megnyílt egy nemzeti dohánybolt!

 

false

 

Talán a legszebb a országban, mivel a kötelező, lesötétített pornós bejáratot az Ecclesia Szövetkezet kovácsoltvas logója nemhogy feldobja, de kifejezetten izgalmassá teszi.

Úgy tűnik, a Városház utcai Ecclesia Szövetkezet boltjában dolgozók nem tartják elegánsnak az eljárást, de csak annyit mondtak: „az új gazdák azt csinálnak, amit akarnak” – nekik már nincs közük az ingatlanhoz.

A trafik eladója arról beszélt, hogy amint lehet, leszedik és kicserélik a kovácsoltvas rácsot, ez pedig bármit jelenthet. Sohát és holnapot is. Ha stílusosak lennének, minden bizonnyal csak a betűket cserélnék ki N-re és D-re. Na, de miért lennének azok? Amúgy a kegytárgyrajongók sem szenvednek hiányt. A bolt melletti Mária üzlet továbbra is várja kedves vásárlóit.

false

 

Fotó: Legát Tibor

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.