A brüsszeli ember - iszunk. vodkát. sokat

  • Berta László
  • 2014. június 15.

Belpol

A főváros brüsszeli irodáját Bencsik András Demokrata-főszerkesztő fia, Dávid vezeti, aki külföldi italozásairól, a bulikról mindent megoszt a Facebook-oldalán. Több tiszteletet a magyar kefekötőknek!

Bencsik Dávid a Facebook-oldalán beszámolók tömegével dokumentálja ivászatait. Novoszibirszki kalandjáról például sommásan így tájékoztatott: "A hotelben belefutottam egy kelet-oroszországi csapatba. iszunk. vodkát. sokat. nagyon. fáj. lassan. aludnom. kellene."

Egy ígéretes karrier

Az 1978-as születésű Bencsik Dávid Európa-jogász a Demokrata-főszerkesztő, Magyar Gárda-alapító, békemenet-szervező Bencsik András fia. Dávid 2006-2010 között a Fidesznek dolgozott, és kampánymenedzserként részt vett Tarlós István főpolgármesteri kampányában. 2010 óta Budapest brüsszeli képviseletének a vezetője, önkormányzati tanácsadó, vagyis köztisztséget lát el a Fővárosi Önkormányzat alkalmazottjaként. A pénzét is a fővárostól és nem az uniótól kapja.

Budapest brüsszeli irodáját mint a főváros uniós diplomáciai képviseletét egy évtizede hozták létre. "Három köztisztviselő működteti, akiket a főváros fizet, jelenlegi vezetője, Bencsik Dávid politikai főnökként alapvetően diplomáciai jellegű feladatot lát el, kapcsolatot épít és ápol" - így jellemezte ifj. Bencsik feladatát egy, a bizottság munkájára rálátó személy. Bencsik képviselet-vezetői fizetése a brüsszeli viszonyok között alacsony, de "hazai" politikusfizetésként már nem olyan rossz. Egy Bencsik-korú és -rutinú ember Brüsszelben kezdőként az eurobürokratákra vonatkozó bértábla legalsó szintjén 2600-2700 eurót keres havonta. Nagyjából ennyit kaphat Bencsik is, akinek a pontos fizetését nem árulta el a Fővárosi Önkormányzat, ahogyan arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy elégedettek-e Bencsik Dávid munkájával. És arra sem, hogy "diplomatájuk" eddig milyen konkrét eredményt ért el Brüsszelben.

Az alkoholmámoros novoszibirszki utazás előtt pár nappal Bencsiket újabb feladattal bízta meg Magyarország. "2013. január 6-án, vízkereszt napján ért a megtiszteltetés" - dicsekszik a Facebookon arról, hogy a Régiók Bizottsága (RB) magyar delegációjának koordinátora lett. Az RB az Európai Parlament munkáját segítő, véleményező uniós szervezet, amelyet elsősorban az önkormányzati érdekek megjelenítésére hoztak létre. A bizottság önkormányzati képviselő tagjait a saját kormányaik delegálják. A 12 fős magyar csoport vezetője Nagy Sándor, Kistelek fideszes polgármestere, volt országgyűlési képviselő. Bencsik Dávid kinevezését titkárhiányra hivatkozva a bizottság fideszes tagjai kérték, Tarlós István és Navracsics Tibor pedig támogatta.

Koordinátorrá előléptetése után nem sokkal Bencsik Dávid már Keleten sürgött-forgott. "Január 15-22. között megtaláltok a szibériai Novoszibirszkben, Oroszországban. Semmit nem ígérek, viszont mindent kipróbálok! (...) pelmenyin és vodkán fogok élni!; felülök a Trans-szibériai vasúttal és elzúzok Vlagyivosztokig. már most lehet szándéknyilatkozni társulásról! valljuk be, ez a Nyugat-európai élet: unalmas. éljen a vad-Kelet!" - írta indulása előtt a Facebookra. Lelkesedésén egy általunk megkérdezett ismerőse nem csodálkozott: szerinte Bencsik Dávid igazi jobbikos, csak éppen a Fideszben van.

Ezt a kört az orosz fizeti

Bencsik a Novosibirsk - Winter Forum - Winter Cities című konferencián Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjeként és a Régiók Bizottsága magyar koordinátoraként tartott előadást 2013. január 18-án. Információink szerint kettesben utaztak ki Nagy Sándorral, az RB delegációvezetőjével, aki nem tud idegen nyelven megtartani egy előadást, ezért Bencsik beszélt helyette, és tartotta a kapcsolatot az oroszokkal, akik a teljes költségüket fedezték.

Bencsik Dávid városimázs-alakításról tartott előadását "Daragije Nasi", azaz "Kedves Mieink" megszólítással kezdte, "mert mi egy vérből valók vagyunk. Mi, európai emberek" - magyarázta. A 2010 utáni Budapestről beszélt, ahol a Demszky Gábor alatti húszéves mély alvás, vad privatizálás és a korrupció után Tarlós István 2010-es győzelmét követően beindult az infrastruktúra és a tömegközlekedés megújítása, és ahol Tarlós két év alatt rendet, tisztaságot, jó légkört teremtett. "Érezhető mértékben nőtt meg a turizmus. Ahol rend van, tisztaság és jó légkör, ott megjelennek a vendégek is" - idézi Bencsik saját beszédét a Facebookon.

Bencsik lelkesen beszámolt közösségi oldalán a novoszibirszki high life-ról is. 2013. január 16-án "délben elindultam Brüsszelből, éjfélre már Szibériában vagyok. Az utam már eleve kalandos lett, végigittuk a repülőutat új barátommal, akit Igornak hívnak, és akiért egy szép nagy fehér (!) merci jött a reptérre Novoszibirszkben, rám pedig csinos hostess hölgyek vártak. -6 fok van, kifejezetten meleg - jegyezte meg a kísérőm, Kátya. (...) Reggeli után alszom egyet, majd hívnom kell Igort, aki körülvisz a városban és egy kis fürdőzés és vodka. A hivatalos program csak 17-én indul, ma alvás, Igor, vodka és bányja. Lazac is van reggelire, de ha ez a lazac, akkor mi otthon mit eszünk?"

2013. január 16.: "Első - igazi - napom Szibériában. Mint említettem Igorral töltöttem ezt a napot és később Andrej, Igor barátja is csatlakozott. Volt pelmenyi és vodka is... és persze nagy városnézés egy V8-as Toyota Land Cruiserben - lányoknak: ez a legnagyobb autó, ami valaha létezett. (...) Városnézés és szibériai kalandtúra után Andrejjel és Igorral vacsoráztunk pelmenyit a Beerman étteremben, amihez hasonlót utoljára Washington DC-ben láttam és 1 liter vodkát lenyomtunk. Mégis tudok még írni, de a titkomat Vologya nagybátyámtól tanultam: vajat enni vodkázás előtt, bár feszülten koncentrálok. Egyet mondhatok: Oroszország nem az, aminek gondoljátok. Ez is az Új Világ. Ennyi vadonatúj autót Amerikában nem látni, csupa Lexus, Toyota, Mercedes és persze a legnagyobbak, mindenhol építkezés és fantasztikus éttermek, kávézók, plázák... Oroszország új pólus Fiatalok, tanuljatok oroszul. Szerencsére én kicsit már most is beszélek!" Aztán óránként jelentést tesz állapotáról: "17.42: a helyzet az, hogy itt csak oroszul beszélek és nagyon élvezem. I LOVE RUSSIA!!! 19.57: volt vodka, vettem egy üveg lauren Perroer pezsgőt (nálunk 10 ezer forintnál kezdődik egy palack Laurent-Perrier - B. L.) és most lassan aludni megyünk. inni lehet Oroszországban - 17-én 1 óra 39 perckor: a legjobb vodka Beluga Vodka."

Budapestet vegyenek!

Egy neve elhallgatását kérő forrásunk szerint 2010 óta Budapest gyakran képviselteti magát olyan nemzetközi eseményeken, ahol a fogadó fél fizeti a költségeket. Ennek következményeként a nemegyszer kétes értékű rendezvényt a vendéglátó részben Budapest jelenlétével legitimálja. Szerinte a novoszibirszki sztorinak is ez a lényege: "Eladják a város úgy-ahogy meglévő hitelességét egy-egy ilyen utazásért. Talán üzleti kapcsolatokat is szereznek közben, de azt inkább magánszemélyeknek. Kérdés, hogy mennyire éri meg aprópénzre váltani Budapest és a Régiók Bizottsága tekintélyét ilyen módon."

Pozícióhalmozás

Bencsik Dávid képviseli a fővárost Brüsszelben a kutatás-fejlesztésért lobbizó H4-HunOr programban, ami Deutsch Tamás javaslatára született - a projekt eddigi eredményeiről nem hallani. Emellett Bencsik a gasztronómiát népszerűsítő Foie Gras & Co. - Le gouöt de Budapest szervezője - e tevékenység díjazásáról egyelőre nem nyilatkozott a főpolgármesteri hivatal. Része volt a Friends of Hungary indításában; tavaly februárban például Brüsszelbe hívta Lovas István újságírót. "Hosszú évek után Brüsszelben visszatért a Sajtóklub" - írja. Lovas a Magyarország ellen irányuló nemzetközi médiahadjáratról és a kormányzati kommunikáció kihívásairól beszélt, Bencsik Dávid házigazda és moderátor volt.

 

Bencsikék

Bencsik András és fia üzlettársi kapcsolatban áll. Tulajdonuk a Demokratát kiadó Artamondo Kft., a könyvesboltokat üzemeltető Szkítia-Ker Kft., és a családé a Bencsik András alapította Magyar Ház Kft. is. Bár 2010 és 2012 között bevételeik visszaestek, 2012-ben összességében 340 milliós árbevételt produkáltak a fenti cégek.

Bencsik András élettársa, az iparművész-divattervező Takács Mária Zsuzsanna (asszonynevén Guttmayer József Béláné) a Magyar Gárda egyenruháinak tervezője. "Magyaros" viseleteket kínáló cége hirdetését most is megtaláljuk a Demokrata honlapján, egyik kedvelt férfimodellje maga a főszerkesztő. A 2003-13 között nyomozási, biztonsági tevékenységgel is foglalkozó TÉKOSZ Bt.-ben Bencsik András ma is kültag, üzletvezetője Takács Mária Zsuzsanna.

Figyelmébe ajánljuk