Tartalom

(2014-05-29)

Snoblesse
Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Egotrip

A XX. század dzsúdója

A múlt század ötvenes éveinek végén még történtek különös és bonyolult dolgok, a régi képek is erről tanúskodnak. Egy fotó Yves Klein 1958-as akcióját dokumentálja, egy párizsi lakásban, a szőnyegekre leterített papíron egy kékbe mártott meztelen nő hengergőzik, minden csupa festék.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fenekedtek, fenekedtek

Hajlamos az ember néha úgy képzelni, hogy Kerényi Imre egy automata. Mész az utcán, látod, hogy ott áll a sarkon, hozzálépsz, bedobsz egy húszast (frászt, egy kétszázast), és egy percig buzizik. Jó, lehet ezt árnyaltabban is fogalmazni: bedobod a pénzt, bepötyögöd a titkos jelszót, s akkor kezd buzizni. Lehet, hogy a fokozatot is be lehet állítani rajta, s az sem elképzelhetetlen, hogy ezt a titkos jelszót csak egyvalaki ismeri, akiben megvan a kellő önfegyelem ahhoz, hogy csak akkor üzemelje be Kerényit, ha valamiért jól jön az útszéli buzizás. S mivel tudjuk jól, hogy Magyarországon minden ilyen állami rangot viselő kretén pórázát egyvalaki tartja a kezében, a történet szereplői beazonosítottnak mondhatók. Az automata pénz és titkos jelszó hatása alatt a megfelelő fokozaton buzizik, s akit zavar (adott esetben egy, azaz 1 darab szakmai szervezetet vagy éppenséggel Kulka Jánost), az az üzemeltetőhöz fordul a reklamációjával.

A szerk.

A szerk.

A végjáték

A vasárnapi választás után sok kérdés meg gondolkodnivaló nincs: nyert a Fidesz és Orbán Viktor, nagyon nyert, jobban nyert, mint két hónapja, mert több százalékot kapott, mint akkor. (Az eredmények elemzésére amúgy már csak pár oldalt kell várnia a t. olvasónak.) Ezt csak azért nem dimenzionálnánk túl, mert az ellenzék pártjai most még nagyobb mínusszal indultak, mint áprilisban, tudniillik a DK, az Együtt és az LMP szimpatizánsai vagy azok, akik közöttük őrlődtek, a legkevésbé sem lehettek biztosak abban, hogy melyik jut be, bejut-e egyáltalán valamelyik, vagy mindegyik, vagy hogy melyiket válasszák, hogy legalább egy közülük biztosan bejusson - az egész ellenzéki politizálás nagyjából kilátástalannak tűnt. Menjen szavazni, akinek két anyja van.

Publicisztika

Lázár András

Publicisztika

Kutyapecér az MSZP-ben

Molnár Zsolt tündöklése és bukása

Az elmúlt hetekben sokan foglalkoztak Molnár Zsolt politikai pályafutásával. A legmerészebb megfogalmazások szerint az MSZP minap lemondott budapesti elnöke valaha szkinhed volt, amit botrányos események közepette készült fénykép- és filmfelvételek látszanak igazolni. Molnár azzal védekezett, hogy soha nem volt semmiféle szkinhedszervezet tagja - amit mindenféle átvilágítás nélkül is készséggel elhihetünk neki, már csak azért is, mert a szimpatizálás a mozgalom szellemiségével vagy egy rendezvényen való részvétel valóban nem igényel szervezeti csatlakozást.

Uitz Renáta

Publicisztika

Tévhitek és hazugságok – A strasbourgi bíróság tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló ítéletéről

Szokatlanul nagy figyelmet kapott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának minapi ítélete (a Magyar László kontra Magyarország ügyben), amelyben a testület úgy találta, hogy a magyar jogban újabban kiszabható tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés hatályos magyar szabályozása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkében foglalt kínzás és embertelen, megalázó bánásmód vagy büntetés tilalmát.

Külpol

Elnököt választott Ukrajna

Külpol

Első menet

Már az első fordulóban nagy többséggel nyert a csokimágnás Petro Porosenko - ha a 24. órában is, de visszatérhet az élet a belső káosszal és külső agresszióval egyaránt küzdő ukrán államba. Putyin szóvivője hétfőn megerősítette az orosz elnök ama korábbi ígéretét, hogy a Kreml legitimnek ismeri el a megválasztott ukrán államfőt.

Európa választás után és előtt

Külpol

Frontharcok

Megkerülhetetlen nemzeti optika, vészesen előretörő szkeptikusok. Ki lesz Barroso utóda? Merre tart az unió az előttünk álló ötéves ciklusban? S mit tesznek mindehhez hozzá a magyarok? Az európai választás lezajlott, a helyezkedés folytatódik.

Thaiföldi puccs

Külpol

Király és katonák

Immár nyolcadik éve zajlik Thaiföldön a fel-felizzó, de soha ki nem hunyó politikai konfliktus, amelynek legfrissebb fejleményeként és enyhítése érdekében újból a hadsereg vette át a hatalmat.

Nekrológ

Külpol

Ki volt a sötét üveg mögött?

Wojciech Jaruzelski (1923-2014)

Wojciech Jaruzelski tábornok július 6-án lett volna 91 éves. Vasárnap halt meg. Bizonyára soha nem lesz egyetértés abban, hogy a szovjet kommunisták véreskezű bábja volt-e, vagy önfeláldozó hazafi, aki súlyos tragédiától mentette meg az országát.

Belpol

Belpol

"El kellene gondolkoznia a magyar tagok kizárásán" - Jürgen Habermas

A világhírű filozófus és szociológus a Goethe Intézet és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének meghívására érkezik Budapestre, hogy május 29-én Európa, Magyarország és egy nemzetek feletti demokrácia projektje címmel tartson előadást az Európai gondolkodók sorozat keretében. Mi is hasonlókat kérdeztünk tőle írásban.

Belpol

A múlt megtervezése - Az Orbán-kormány tudományos intézetei - 1. rész

Több mint fél tucat tudományos intézetet alapított a második Orbán-kormány, a zömében közvetlenül a Miniszterelnökség alá tartozó műhelyek feladata a korszerű és helyes múlt, nyelv, emlékezés és magyarságkép előállítása. Életjeleket egyelőre alig-alig mutatnak, viszont 4,5 milliárd forint közpénzt költöttek rájuk.

Belpol

A brüsszeli ember - iszunk. vodkát. sokat

A főváros brüsszeli irodáját Bencsik András Demokrata-főszerkesztő fia, Dávid vezeti, aki külföldi italozásairól, a bulikról mindent megoszt a Facebook-oldalán. Több tiszteletet a magyar kefekötőknek!

EP-választás után

Belpol

Ki nyert itt?

Május 25-én Orbán Viktor nagyon nyert, Mesterházy Attila és csapata már nem is csak jégre, hanem a lékbe vitte az MSZP-t, a Jobbik megtorpant, az LMP vegetál, a DK és az Együtt pedig esélyt kapott a megkapaszkodásra.

Zene

Interjú

Zene

"Felfigyeltek ránk"

Gőz László, a BMC igazgatója

Bő éve, 2013 márciusában nyitott a Budapest Music Center. Gyorsmérleget készítettünk az intézmény vezetőjével és a ház tulajdonosával.

DVD

Zene

Donizetti: Maria Stuarda

A MET tavalyi, 2012-13-as HD-évadának legjobb előadását legszívesebben újra és újra megnézné az ember, hogy emlékeztesse az agyát és az érzékeit: milyen is az, amikor minden összejön egy operaprodukcióban. Donizetti megejtő dallamvilágú, ám sokáig szépelgőnek és másodlagos frissességűnek hitt királynődrámája ezúttal ugyanis valóban drámaként jelenik meg az operaszínpadon, hála elsősorban egy nagy rendezőnek és két pompás énekesi-színészi alakításnak.

Lemez

Zene

Christian Prommer: ÜberMood

Azt kell mondanunk, Ch. Prommert szinte mindenki ismeri, még ha nem is tud róla: ő a Fauna Flash egyik fele, a Trüby Trio, illetve a Voom:Voom egyik harmada - arról nem is szólva, hogy már két, elektronikus tánczenei klasszikusokból építkező albumot készített saját dzsesszbandjével.

mi a kotta?

Zene

A pálinka bűze

"Csajkovszkij orosz zeneszerző bizonyára nem közönséges, de erőltetett, zsenialitásra vágyó tehetség, aki válogatás nélkül és ízléstelenül alkot. (...) Egy ideig mértékletesen, muzikálisan és nem is minden szellemesség nélkül halad, de hamarosan felülkerekedik benne a durvaság, és a tétel végéig meg is tartja uralmát. Itt már nem hegedűjátékról van szó, hanem a hegedű összekócolásáról, széttépéséről és püföléséről.

Koncert

Zene

Wovenhand

Ha a memóriám nem tréfál meg, akkor ez volt a legelső alkalom, hogy a hazánkban már sokadszorra fellépő David Eugene Edwards az egész koncertet állva játszotta végig. Ez pedig igen erősen befolyásolta a hangzást, hiszen a gitárszék mellőzése az akusztikus hangszerek szinte teljes száműzését is magával vonta, vagyis a Wovenhand ezúttal a furcsafolkos oldala helyett gyakorlatilag mindvégig a rockos arcát mutatta a közönségnek.

Könyv

Képregény

Könyv

Magyar Szuperhős Mesék

Amikor már nemcsak Pókember, Batman vagy Superman, de Amerika kapitány is visszajáró vendégnek számít a hazai multiplexekben, joggal hiányolhatjuk a magyar szuperhősöket, ha nem is a mozikból, de legalább a képregényekből.

Interjú

Könyv

"Levennének a műsorról"

Nick Hornby író

Regényíró, korábbi könyve, a Hosszú út lefelé filmváltozata most landol a mozikban. A Pop, csajok, satöbbi, az Egy fiúról, a Szívem csücskei 57 éves szerzőjével Berlinben beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Hitler és a tenger

Eugenio Montale versei

Irodalmi körökben ma is előszeretettel hangoztatott közhely, hogy létezik egy tovább élő nagy magyar fordítói hagyomány, mely különösen a költészet tolmácsolása terén mutatott és mutat fel újra és újra nagyszerű eredményeket. Az igazság ehhez képest az, hogy már bő két évtizede sehol sem vagyunk ezen a téren, s ha magunk elé képzeljük egy olyan lírafogyasztó honfitársunkat, aki semmilyen világnyelven nem olvas (amit nem is olyan nehéz azért elképzelni), akkor azt is látnunk kell nyomban, hogy egy-két kósza kivételtől eltekintve a 80-as évek utáni külföldi lírából szegény számára szinte semmi sem elérhető.

Film

tévésmaci

Film

Kutyám, Hokk

Amikor Sztupa és Troché a nagy vizelőversenyre gyúrtak, hamar belátták, hogy együtt arra nem lehet felkészülni. A formába lendülés apró, ám olykor szerfelett intim, ráadásul hétpecsétes titokként kezelendő fogásai nem képezhetik társas rendezvények nyilvános gesztusait. S különben is, menjen mindenki a fenébe, ez komoly dolog, aki nem győzni megy oda, az hiába fárad, s minden, ami csökkentheti e győzelem esélyét, nos, minimum ellenjavallt.

DVD

Film

Az első igazi nyár

Cinikus korban élünk, tudják ezt az óceánon túli cukorgyárban is, ahol már a kamaszkoroknak se a legszebb, hanem a leggyötrelmesebb nyaráról szokás mesélni. A félfüggetlen filmek terepén persze felemás a helyzet, az Utódok forgatókönyvíróinak celluloidkamasza is legfeszélyezettebb és legselymesebb emlékű szünidejét éli.

Film

Film

Godzilla

Az óriásszörnyfilmek felett eljárt az idő, a jelen a vámpíroké és a zombiké. Az atombomba keltette félelem/pusztítás okozta traumát, esetleg a kommunista veszélyt megtestesítő háború utáni és hidegháborús űrlényes és szörnyes sci-fik konkrét, kívülről jövő veszélyt szimbolizáltak.

Film

Film

X-Men: Az eljövendő múlt napjai

Ó, hát ennél jobb blockbuster nem született a The Dark Knight óta - ez az ismétlődő eposzi félmondat múlt héten még a Godzillára lett elsütve, de hol van már a múlt heti gyík, ezen a héten az X-Men mutánsainak harmadvirágzását jöttünk össze ünnepelni.

Film

Film

A holnap határa

Van az a nagyon méltánytalan mozinézői helyzet, amit úgy hívnak: Tom Cruise. Ennyi Cruise-zal együtt töltött év után persze nem fogunk nekiállni megmagyarázni e jelenséget, legyen elég annyi, hogy minden filmnek nagy tehertétel, ha Cruise-t kell szolgálnia.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Feljelentett szavak

Nyelvművelés a Kossuth rádióban

Ha valamivel, azzal biztosan nem lehet vádolni a közszolgálati rádiót, hogy túlságosan sok teret biztosít a nyelvápolásnak, igaz, gyakran az az öt perc is több a soknál, amit hétköznap esténként a Tetten ért szavak kap.

Képzőművészet

Hantai Simon a Ludwig Múzeumban

Képzőművészet

A kézjegy jele

Bián született, Párizsban halt meg, a képei bejárták a világot. A Pompidou Központ után végre nálunk is látható nagy retrospektív kiállítás a képeiből.

Színház

Színház

Színház

Sokkal szebb pokol

Eugene o'Neill: Hosszú út az éjszakába

Unalma termékeny. "Egy darab a múlt csapásairól, könnyel és vérrel írva", szól az alcím. Aztán se könny, se vér, csak mozdulatlanság, a színpadi történések hiánya, ami átadja a nézőnek a belső cselekvést, reflektálást. És ami elviselhetetlenül hétköznapinak és természetesnek tűnik a színpadon, elkezd hasonlítani valamire, amit úgy hívunk: élet. És nem úgy, hogy színház. Pedig meglehetősen teátrális.

Színház

Színház

Etgar Keret-Vinnai András: Pizza Kamikaze

Az a pech, amikor az ember szerelmi bánatában öngyilkos lesz, és aztán ráadásul kiderül, hogy ezzel még nincs vége, létezik túlvilág. És ott minden még egy fokkal rosszabb - bár tagadhatatlanul környezetváltozást jelent.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Sós stíriai

Számos nagyszerű, hétköznapi desszertünket köszönhetjük az osztrák konyhának. Vegyük például a császármorzsát vagy a stíriai metéltet. Utóbbi valójában "stájer" metélt, hiszen Ausztria legzöldebb, erdős részekben és hegyekben gazdag tartományából származik. Nem keverendő össze az (erdélyi eredetű) vargabélessel, ami nem más, mint rétestésztalapok között megsülő cérnametélt, túróval és mazsolával.

étel, hordó

Gasztro

Zöld Kapu

Az óbudázás lényege a kockás abroszos kerthelyiség illúziója, dacos nosztalgia, hogy akkor most iszonyú jól kell magunkat éreznünk. A hangsúly persze az iszonyún van, ennél már csak az iszonyúbb, ha nem magunk, hanem a hely játszik rá tudatosan erre. Például Budaörsön vagy Soroksáron. Van kockás abrosz, van kerthelyiség, vacak bor és vacak húsok. Mindez prímának hazudva.

Tudomány
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

From Dusk Till Dawn

Tarantino mások filmjeiből szeret csemegézni, Robert Rodriguez a saját munkásságát remake-eli, gátlások nélkül. Már a hollywoodi belépőt is a pályanyitó El Mariachi újraforgatásának köszönhette, és azóta is bátran nyúl magához.

Ételhordó