Itt a vége: az EU Bírósága elé kerül a magyar kormány a Stop Soros törvénycsomag miatt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 18., 07:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A testület máig nem kapott kielégítő választ a magyar kormánytól, így bírósági szakaszba kerül a kötelezettségszegési eljárás.

Az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást – értesült a Népszava. A brüsszeli testület a menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítéli az uniós joggal összeegyeztethetetlennek.

A törvénycsomagot értékelte az Európa Tanács is, és több okból is annak hatályon kívül helyezését javasolta. A Tanács véleménye szerint aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A Velencei Bizottság is rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül.

A civilellenes törvényjavaslat legújabb módosításaival részletesen foglalkoztunk print kiadásunk június eleji számában:

Pénzelvonás helyett börtön

A civilellenes törvényjavaslat legújabb változatából kikerültek a szervezeteket közvetlenül sújtó szankciók, a börtönbüntetés belengetése mégis minden eddiginél súlyosabban fenyegeti a jogvédőket, ezáltal a Magyarországra érkező menedékkérőket is. „Nem értek egyet azokkal, akik szerint finomodott, enyhült a kormány civilellenes lendülete. Az új Stop Soros nem szervezeti szinten fenyegeti a civileket, immár a munkatársainkat célozza, de szerintem ez aggasztó irányváltás.

 

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. júl. 18., 07:37
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  rworse
  2018. július 19., csütörtök 12:47
  Óriási siker!
 2. 4
  yoyo
  2018. július 18., szerda 22:38
  Hol van még a vége...
 3. 3
  naki
  2018. július 18., szerda 13:35
  A nem körözött, köztörvényes bandavezér bűnszövetkezetére ne használjátok azt a kifejezést, hogy "magyar kormány" ! Nevezzétek nevén: nemzetiszotyialista tolvajkúrmány, a magyarság megveszekedett ellensége.
 4. 2
  csulla
  2018. július 18., szerda 09:19
  Azért remélem,az ejnye-bejnyénél tovább mennek!
 5. 1
  rworse
  2018. július 18., szerda 08:22
  Hajrá.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Kis-Magyarország

Kultúra