Iványi: Helyi reformátusok és Maruzsa is azt erőltették, hogy adják át az iskoláikat az államnak

  • narancs.hu
  • 2024. január 11.

Belpol

 A lelkész szerint "gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal" zavarták le a szabolcsi iskolájuk átadását az év végén. 

Mint arról beszámoltunk, a héten derült ki, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése úgy döntött, 2023 végével megszünteti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében öt településen – gyürei székhellyel Beregdarócon, Gemzsén, Gulácson és Tiszaszentmártonban – működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát, az iskolák állami fenntartásba kerültek, az óvodai feladatok ellátásáról a helyi önkormányzatok gondoskodnak. 

Iványi Gábor most a Népszavának arról nyilatkozott, hogy a helyi református lelkészek erős kampányt folytattak annak érdekében, hogy a tantestületek és a családok kérjék a fenntartóváltást, elmondása szerint Maruzsa Zoltán államtitkár – miután az elmúlt években az összes kiegészítő támogatást elvette a MET által fenntartott iskoláktól – szintén azt erőltette, hogy a MET kérje az átvételt. A döntés 900 gyereket érint.

„Mi azért engedtük el a dolgot, mert nem akartunk szembemenni a tantestületekkel és a szülői munkaközösségekkel. Őrült tempóban, gyűlölettől vezérelt furcsa szorgalommal zavarták le az átadást múlt év végén” – fogalmazott Iványi, aki szerint „személyre szabott vallásüldözés folyik”, az elvonásokkal próbálják őket ellehetetleníteni. 

A szóban forgó iskolák fenntartását a MET korábban Iványi elmondása szerint a „helyi önkormányzatok és a tantestületek könyörgésére” vette át, az iskolák így megmenekültek a bezárástól. Iványiék az eredetileg pici létszámú intézményeket felfuttatták, továbbfejlesztették gimnáziummá, beindították az esti tagozatot, ahol nem volt, ott óvodát vagy bölcsődét hoztak létre. Az iskolákban túlnyomórészt szegény, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. 

Mint ismert, Iványi Gáborék egyháza azután került nehéz helyzetbe, hogy az állam megvonta tőle korábbi egyházi státuszát, emiatt a MET a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is pereskedik, mondván az nem fizette ki nekik a MET-nek felajánlott egyházi 1 százalékokat (minthogy a MET jelenleg nem minősül egyháznak). Az egyházi státusz megvonásával járt az is, hogy hogy 2011-től a kormány elvette az iskolák költségvetésének legalább 40 százalékát kitevő, az egyházi iskoláknak járó kiegészítő normatívát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk