Izraelben nem nézik jó szemmel, hogy a 4iG megvásárolná a Spacecom műhold-szolgáltatót

  • narancs.hu
  • 2021. december 5.

Belpol

Mert a cég "Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekeltségi köréhez köthető".

Magas beosztású izraeli védelmi tisztviselők határozottan tiltakoztak az ellen, hogy eladják az izraeli kommunikációs műhold-szolgáltató, a Spacecom 51 százalékát egy olyan magyar kommunikációs vállalatnak, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekeltségi köréhez köthető - idézi a Haaretz cikkét a 444.hu.

A lap szerint a védelmi minisztériumot meglepte, hogy az Amos izraeli műhold szolgáltatásait forgalmazó Spacecom júniusban bejelentette: adásvételi szándéknyilatkozatot ír alá a 4iG-vel, akik 22,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetnének a cégért. Mint azt a Haaretz megjegyzi: „a 4iG tulajdonosa Magyarország egyik leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc, aki közeli kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel”. (Ez már azonban nem állja meg a helyét, Mészáros már nem a tulajdonosa a cégnek, 2020 nyarán ugyanis a 4iG-ből teljesen kivásárolta Jászai Gellért, aki korábban fontos embere volt Mészárosnak.)

Ahhoz azonban, hogy az izraeli-magyar üzlet létrejöjjön, szükség van a védelmi minisztérium jóváhagyására is, ahol azonban nem teljesen nézik jó szemmel, hogy a „stratégiai biztonsági eszköznek” tartott Spacecom külföldi kezekbe kerülhet. A céghez tartozó Amos műhold ugyanis Izrael minisztériumainak és különböző biztonsági ügynökségeknek is nyújt szolgáltatásokat, és attól tartanak, hogy így titkos és érzékeny anyagok szélsőséges elemek kezébe kerülhetnek.

Ez egy bizarr üzlet, amely Izrael műholdas kommunikációját instabil és antidemokratikus kezekbe adná

– idézi a cikk a magas rangú védelmi tisztviselőket, akik azt gyanítják, hogy maga Orbán áll a vásárlás mögött.

A Haaretz szerint a magyar miniszterelnök nemcsak az EU-ban, hanem Izraelben is ellentmondásos személyiség. Egy tisztviselő azt mondta, már készül egy törvényjavaslat, amely megtiltaná, hogy egy külföldi cég 20 százaléknál többet vásároljon bármilyen stratégiai jelentőségű izraeli konszernből.

A lap megkereste a Spacecomot is, akik azt válaszolták, hogy a vállalat „célzottan dolgozik a felhatalmazott szervezetekkel, hogy megkapják a törvényi előírásoknak megfelelő engedélyeket”.

A Spacecomnak egyébként több mint 143 milliárd forintnyi adóssága van, és 2021 első kilenc hónapjában 11 millió dollárt veszített. A cég kasszájában mindössze 96 millió dollár van, ami láthatólag a 4iG-t nem riasztotta el az üzlettől.

A lap azt is kiderítette, hogy a magyar fél felbérelte Israel Bachar stratégát, hogy a kapcsolatait felhasználva népszerűsítse az üzletet olyan személyek körében, akik befolyásolhatják a döntéshozókat. A biztonsági tisztviselők viszont évek óta azt hangsúlyozzák, hogy fontos, hogy a saját műholdját Izrael ellenőrizze., mert az „az ország kommunikációs függetlenségének biztosításához szükséges, külső tényezőktől való függés nélkül.”

via 444.hu

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.