Jakab a kistelepüléseken vezet, Budapesten Karácsony és Dobrev a legnépszerűbb

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 9.

Belpol

A Závecz Research és az IDEA Intézet az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek támogatottságát vizsgálta.

A Závecz Research és az IDEA Intézet Előválasztási Elemzés című friss kutatásában az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjeinek támogatottságát vizsgálta életkor, gazdasági aktivitás és lakhely alapján. A közvéleménykutatás június 21-e és június 30. között végeztek 1200 ember megkérdezésével.

A felmérés szerint míg Dobrev Klára és Karácsony Gergely támogatottsága Budapesten a legmagasabb, addig a kistelepüléseken Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki miniszterelnökjelöltek között.

A Závecz Research–IDEA Intézet elemzés szerint a Jobbik elnökének a legfontosabb hátországa a nagyvárosokon kívüli Magyarország, azaz a kisvárosok és a községben élő ellenzékiek és az aktív bizonytalanok. A kisvárosokban 35, a községekben 34 százalékot kapna, míg Dobrev Klára 22 és 28, Karácsony pedig 21 és 18 százalékot. Az tűnik ki a felmérésből, hogy ahogy növekszik a települések mérete, úgy csökken Jakab, erősödik Dobrev és Karácsony támogatottsága.

A megyeszékhelyeken Dobrev 27, Karácsony 26 százalékot, míg Jakab 23 százalékot kapna. A fővárosban ugyanakkor Jakab helyzete majdnem annyira kedvezőtlen, 13 százalékos a támogatottsága, mint Karácsonyé a községekben. Budapesten a szavazók mintegy harmada Dobrev Klárát támogatja, a megkérdezettek 32 százaléka, míg egy másik harmada Karácsony Gergelyt,  a válaszadók 32 százaléka.

De nem csak a településtípusok esetében vannak komoly különbségek a jelöltek támogatottsága esetében, a hat miniszterelnök-jelölt mögött eltérő életkori csoportok állnak.

Jakab Péter a 40 év alattiak körében messze a legtámogatottabb, a megkérdezettek 36 százaléka szavazna rá, Fekete-Győr Andrásnak is e korosztályban vannak a legerősebb pozíciói, rá a válaszolók 17 százaléka voksolna. A középkorúak (40–59 évesek) körében teljesen kiegyenlített Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely támogatottsága, 26–26 százalékot kaptak a válaszadóktól,  Fekete-Győr ebben a körben 13 százalékon áll, míg a 60 évesek és idősebbek köre egyértelműen Dobrevre és Karácsonyra szavazna, 34–34 százalékot kaptak a megkérdezettektől. Jakab népszerűsége az idősebbek körében 19 százalékos.

A kutatás során megvizsgálták a jelöltek támogatottságát a megkérdezettek gazdasági aktivitása alapján is.

Míg a gazdaságilag aktív ellenzékiek és aktív bizonytalan szavazók között Jakab Péter 30 százalékos támogatottsággal rendelkezik, addig a nyugdíjasok körében már csak 19 százalékot kapna. Ebben a rétegben – összhangban az életkori csoportok szerinti elemzéssel – egyértelmű Karácsony előnye, 39 százalékot kapott, míg a második helyezett Dobrev Klárával 30 százalékkal.

A kutatással egyidőben felmérték a jelöltek teljes támogatottságát is, eszerint Jakab Péter 28 százalékkal vezet, Dobrev Klára 27 százalékot kapott, Karácsony Gergely pedig 24 százalékot. 12 százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

 (Závecz Research, IDEA Intézet)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk