Jámbor András Marosi Beatrix diplomájáról: "Ennyit ér a bűn, ha hatalmas vagy?"

  • narancs.hu
  • 2022. október 19.

Belpol

Szerinte rá akarják hárítani a felelősséget azzal, hogy közölték: plagizált szerzőként neki kellene pert indítania a tankerület vezető ellen.

Annyit rohadt a rendszer, hogy amíg 10 éve még Schmitt Pál köztársasági elnöknek az 1992-es doktoriját átvilágították, plágium-e, és utána le is kellett mondania, ma már egy tankerületi vezető 9 évvel ezelőtt írt szakdolgozatát meg se nézik elévülés miatt, és a helyén maradhat"

reagált a közösségi oldalán Jámbor András országgyűlési képviselő Marosi Beatrix plágiumügyére.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Kodolányi János Egyetem belső vizsgálata megállapította, hogy nincs joga hivatalosan felülvizsgálni Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének szakdolgozatát. Az intézmény szerint az ügy tisztázására két út lehetséges:

  • Marosi írásban hozzájárulását adja a diplomamunka teljes átvizsgálásához,
  • vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás. Ilyet a plagizált szerzők indíthatnak, közéjük tartozik Jámbor András is.

Jámbor erről a lehetőségről azt írja: "A csapdát én abban érzem, hogy ha egyenként csak az én mondatomat vizsgálják ki, könnyen megállapíthatják, nincs itt semmi látnivaló. Nyilván jogi szakértőkkel vizsgáljuk, mit lehet tenni, de a felelősség nem nálam van. Nem én követtem el valamit, nem velem szemben él a gyanú. És nem csak csupán a felelősséget akarják áthárítani azokra, akiket a gyanú szerint lehet, hogy meglopott a szakmai igazgató asszony, hanem évekig elhúzódó pert és jelentős perköltséget vernének a nyakukba."

A képviselő emiatt arra kéri a Pintér Sándor belügyminisztert, a Klebelsberg Központ vezetőjét és az egyetemet is, hogy vizsgálják ki az ügyet. „Vizsgálják ki a tankerület érdekében, mert szakmai igazgató és átmeneti vezető

nem maradhat úgy valaki egy ilyen poszton, hogy ez a gyanú nincs tisztázva, és nincs eloszlatva."

Jámbor egyúttal üzent a jelenlegi és volt kodolányisoknak és a felsőoktatásba járóknak. "Biztos, hogy ez nektek normális, hogy semmilyen következménye nincs a csalás és a lopás gyanújának? Hogy ennyit ér a szakdolgozatotok? Ennyit ér a munka, amit beleraktatok ebbe? Nem kéne esetleg nektek is felemelni a hangotokat?

Ennyit ér Magyarországon egy diploma, a plágium, a bűn, ha hatalmas vagy?"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.