Jámbor András Marosi Beatrix diplomájáról: "Ennyit ér a bűn, ha hatalmas vagy?"

  • narancs.hu
  • 2022. október 19.

Belpol

Szerinte rá akarják hárítani a felelősséget azzal, hogy közölték: plagizált szerzőként neki kellene pert indítania a tankerület vezető ellen.

Annyit rohadt a rendszer, hogy amíg 10 éve még Schmitt Pál köztársasági elnöknek az 1992-es doktoriját átvilágították, plágium-e, és utána le is kellett mondania, ma már egy tankerületi vezető 9 évvel ezelőtt írt szakdolgozatát meg se nézik elévülés miatt, és a helyén maradhat"

reagált a közösségi oldalán Jámbor András országgyűlési képviselő Marosi Beatrix plágiumügyére.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Kodolányi János Egyetem belső vizsgálata megállapította, hogy nincs joga hivatalosan felülvizsgálni Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének szakdolgozatát. Az intézmény szerint az ügy tisztázására két út lehetséges:

  • Marosi írásban hozzájárulását adja a diplomamunka teljes átvizsgálásához,
  • vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás. Ilyet a plagizált szerzők indíthatnak, közéjük tartozik Jámbor András is.

Jámbor erről a lehetőségről azt írja: "A csapdát én abban érzem, hogy ha egyenként csak az én mondatomat vizsgálják ki, könnyen megállapíthatják, nincs itt semmi látnivaló. Nyilván jogi szakértőkkel vizsgáljuk, mit lehet tenni, de a felelősség nem nálam van. Nem én követtem el valamit, nem velem szemben él a gyanú. És nem csak csupán a felelősséget akarják áthárítani azokra, akiket a gyanú szerint lehet, hogy meglopott a szakmai igazgató asszony, hanem évekig elhúzódó pert és jelentős perköltséget vernének a nyakukba."

A képviselő emiatt arra kéri a Pintér Sándor belügyminisztert, a Klebelsberg Központ vezetőjét és az egyetemet is, hogy vizsgálják ki az ügyet. „Vizsgálják ki a tankerület érdekében, mert szakmai igazgató és átmeneti vezető

nem maradhat úgy valaki egy ilyen poszton, hogy ez a gyanú nincs tisztázva, és nincs eloszlatva."

Jámbor egyúttal üzent a jelenlegi és volt kodolányisoknak és a felsőoktatásba járóknak. "Biztos, hogy ez nektek normális, hogy semmilyen következménye nincs a csalás és a lopás gyanújának? Hogy ennyit ér a szakdolgozatotok? Ennyit ér a munka, amit beleraktatok ebbe? Nem kéne esetleg nektek is felemelni a hangotokat?

Ennyit ér Magyarországon egy diploma, a plágium, a bűn, ha hatalmas vagy?"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.