Az ügyészség súlyosabb büntetést akar elérni Gulyás Márton ügyében

  • narancs.hu
  • 2020. január 17.

Belpol

Ezért tárgyalást kezdeményeztek.

Az ügyészség tárgyalás megtartását kéri az Állami Számvevőszék épületét megrongálók ügyében, mert megítélése szerint a bíróság büntetővégzésében tíz vádlottal szemben túl enyhe büntetést alkalmazott – közölte a fővárosi főügyész pénteken az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében felidézte: a tizenegy vádlott – 31 és 59 év közötti férfiak – három társukkal az Állami Számvevőszék tevékenységét kifogásolták, és ennek kifejezésére 2018. január 17-én a kora délutáni órákban a számvevőszék V. kerületi, Apáczai Csere János utcai székházához mentek. A műemléki védettség alatt álló, állami tulajdonú épület falára narancssárga festéket öntöttek, majd azt ecsetekkel szétkenték.

Vádat emeltek Gulyás Mártonék ellen az Állami Számvevőszék épületének összefestékezése miatt

Az ügyészség azt kéri, hogy egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést szabjon ki a bíróság. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség műemlék megrongálásának bűntette miatt vádat emelt 11 ember ellen, akik 2018. január 17-én összefestékezték az Állami Számvevőszék (ÁSZ) V.

A budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálása miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

A főügyész közlése szerint a bíróság büntetővégzésében – a bűncselekmény váddal egyező megállapítása mellett – egy férfival szemben 240 óra közérdekű munkát és 120 ezer forint pénzbüntetést, egy másik férfival szemben 240 ezer forint pénzbüntetést szabott ki, a többi vádlottat 3 évre próbára bocsátotta.

Az ügyészség szerint azonban a bíróság tíz vádlottal szemben enyhe büntetést és intézkedést alkalmazott, ezért – a 240 ezer forint pénzbüntetéssel sújtott terhelt kivételével – tárgyalás tartását kéri súlyosításért, a vádirat szerinti büntetésekre ítélés érdekében.

Figyelmébe ajánljuk