Jobbik - A Kelet pártja

  • V. Sz.
  • 2010. április 15.

Belpol

Nem lépteti vissza jelöltjeit a Jobbik - jelentették ki vasárnap éjjel a párt politikusai, akik csalódottan fogadták a vasárnapi választási eredményeket. Országosan 25-30 százalékra számítottak, és biztosra vették, hogy maguk mögé utasíthatják az MSZP-t - ám a fővárosban rosszul szerepeltek. Ismét taroltak viszont Kelet-Magyarországon: ott várhatók a legádázabb harcok a következő két hétben a Fidesz és a radikálisok között.

Nem lépteti vissza jelöltjeit a Jobbik - jelentették ki vasárnap éjjel a párt politikusai, akik csalódottan fogadták a vasárnapi választási eredményeket. Országosan 25-30 százalékra számítottak, és biztosra vették, hogy maguk mögé utasíthatják az MSZP-t - ám a fővárosban rosszul szerepeltek. Ismét taroltak viszont Kelet-Magyarországon: ott várhatók a legádázabb harcok a következő két hétben a Fidesz és a radikálisok között.

"Adjon az Isten" - köszöntötték az érkezőt a Budapest határában lévő hatalmas Sportmax szabadidő- és rendezvényközpont bejáratánál a gárdisták. Hét órakor főleg a jobbikos kemény mag töltötte meg alig negyedig a totalitárius hangulatú csarnokot: ultrák, kopasz fiatalok, ápolatlan Kossuth téri idősebb urak. A jobb arcú fiatalok később érkeztek, vagy a kinti kivetítő előtt a marhát öblítették le sörrel. A pártelit egy fölső emeleti szobában türelmetlenkedett, már Dúró Dóra is prominensnek számított, akire újságírók hada rontott. Egy angolszász kolléga az árpádsávos szerelésbe, a kakastollas süvegbe, a csendőrség feliratú mellénybe és a Lonsdale-cuccokba öltözött csoportok közti pontos különbséget tudakolta a Narancstól.

A társaság türelmesen várta az eredményhirdetést, nagyobb izgalmat csak Halmai Gábor OVB-tag képernyőn való feltűnése váltott ki ("Persze, zsidókám, te nem tehetsz semmiről!"). A közönség a komcsik utolsó választási csalási kísérletének tartotta a vasárnap estét ("biztosra akarnak menni"). Nagy dühöt váltott ki az LMP különösen jó eredménye is ("majd visszalépnek a Zsidesz javára").

Vona Gábor az eredményhirdetés után hangos tapsviharra vonult be. "Furcsa, ami történt, ilyen még Botswanában sem fordulhatna elő" - kezdi a pártelnök, majd kiemeli, hogy pártja "totális ellenszélben" duplázta meg egy év alatt szavazói számát. Ez sem feledtette viszont azt a csalódást, hogy az első fordulóban nem sikerült megverni az MSZP-t. Vona nem is titkolta letörtségét, ám a jövőre nézve biztatónak találta az eredményt. Szerinte április 11. a nemzeti áttörés napjaként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. "Végképp véget ért az elmúlt húsz év. Az MDF-et és az SZDSZ-t, a magyar közélet két hazug szörnyszülöttjét végérvényesen eltakarítottuk. Az MSZP koporsójába nem sikerült beverni az utolsó szöget, de néhány hónapon belül ezt is meg fogjuk tenni" - mondta.

"Ria, ria, Hungária", "Vesszen Trianon!", "Budaházy" - skandálta válaszul a tömeg.

De nézzük az érdekesebb számokat és embereket. Budapest, melynek egyes kerületeiben a néhai MIÉP hagyományosan szép eredményeket ért el, továbbra is a Jobbik gyenge pontja. Az egyéni jelöltek közt kevés nagyágyút indító pártnak a legismertebb arcai is csúnyán elbuktak. Pörzse Sándort magasan megverte az LMP, és Balczó Zoltán is megjárta a második kerületben. Várható volt és nagyot is bukott az ötödik kerületben ifjabb Hegedűs Loránt neje, aki öt százalékával még Debreczeni Józsefet (MDF) is alulmúlta. Rosszul szerepelt a XI. kerületben a Novák-Dúró família is: Dúró öt százalékot hozott (az elempés Jávor Benedek 14-et), férje, Novák pedig 7,7-et. Ugyanennyit ért el Szabó Gábor, a párt legfőbb stratégája és szervezője is. Kiemelkedő eredménynek számít Gaudi-Nagy Tamás jogvédő 15 százaléka, melyet a XV. kerületben ért el.

Nagyobb buktának számíthat még a jobbikosok számára, hogy a szocialista Magda Sándor (MSZP) Gyöngyösön két százalékkal rávert Vonára, Sneider Tamás egykori szkinhedvezért Egerben nyomta le az MSZP, és rosszul szerepelt Csongrádban a hatvannégy vármegyés Zagyva György Gyula is.

Taroltak viszont Kelet-Magyarországon, ahol több helyen az ő jó eredményük szívta el a levegőt a Fidesz elől. Lesz második forduló például Tiszavasváriban, ahol az exfideszesből radikálissá avanzsált vendéglátós Császár József 33 százalékot ért el, lenyomva a szocialista nagyágyú Juhász Ferencet, és mindössze nyolc százalékkal elmaradva a fideszestől. Mátészalkán 30, Kisvárdán 28 százalékot hozott a párt, a nyírbátori jobbikos pedig Veres Jánost alázta. Endrésik Zsolt Kazincbarcikán 29 százalékot ért el; a pályafutását egy cigány iskolában kezdő, romani nyelven is beszélő tanár másfél éve azt mondta a Narancsnak, hogy a világgazdasági válság kedvez pártjának. Sokat kapott a párt az eddigi szocialista fellegvárban, Miskolcon is.

Habár a Jobbik azzal számolt, hogy "zdon az első helyen végeznek, Kisgergely András 32 százalékkal a második lett - nyolc százalékkal lemaradva csak a fideszes jelölt mögött, és nem kizárva elvben a második fordulós fordítás esélyét. Nagy siker Szerencs, ahol egy ismeretlen jobbikos csúnyán megverte Nyakó István MSZP-szóvivőt.

Pest megyében jól szerepelt az ottani elnök, Korondi Miklós is, aki korábban lapunknak az egyiptomi hieroglifák és a mexikói maja piramisok magyar rovásírással való megfejtéséről áradozott.

Neked ajánljuk