Jogerősen is elítélték Varju Lászlót az MTVA-székházban történt dulakodás miatt

  • narancs.hu
  • 2024. február 22.

Belpol

Az első fokú büntetési tételt, 900 ezer forintos pénzbírságot a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta.

Garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt jogerősen bűnösnek mondta ki Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön – számolt be a Telex. Az első két pontban az MTVA-székházban történt 2018-as dulakodás miatt emeltek vádat ellene, a harmadik pont szerint Varju a 2018-as választás előtt megpróbált rávenni egy független képviselőjelöltet Újpesten, hogy lépjen vissza.

A lap emlékeztet, a Fővárosi Törvényszék tavaly januárban a testi sértés vádpontja alól felmentette Varjut, a Fővárosi Ítélőtábla azonban csütörtöki ülésén az első fokú ítéletet megváltoztatta: a választási csalás és a garázdaság vádpontja mellett a testi sértés pontjában is bűnösnek mondta ki a képviselőt. Az első fokú büntetési tételt, azaz a 900 ezer forintos pénzbírságot a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta.

A tárgyalás előtt DK-s aktivisták tüntettek a bíróság épülete előtt, Gyurcsány Ferenc is elkísérte a párttárát. Varju az ítélet előtt arról beszélt: a Fidesznek nem tetsző véleménye miatt állították a bíróság elé, és szerinte ez az eljárás is része a politikai ellenfelek megfélemlítésének.

Az egyik vádpont szerint Varju nekirontott a közmédia biztonsági szolgálatának, amikor a 2018-as rabszolgatörvény elleni tüntetésen az ellenzéki képviselők egy csoportja be akarta olvasni a követeléseit, és a dulakodás közben a DK-s képviselő megszorította az egyik biztonsági őr vádliját. A jelenetről annak idején a 444.hu töltött fel videót, melyen az látszik, hogyan viszik földre, ráncigálják több alkalommal a képviselőt. 

Az ítélet másik pontja szerint Varju a 2018-as országgyűlési választás előtt találkozott Horváth Imre képviselővel, aki 2017-ben lépett ki az MSZP-ből. Horváth független jelöltként akart elindulni az újpesti választókerületben a 2018-as választáson. Varju megpróbálta rávenni, hogy lépjen vissza, még a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését is felajánlotta neki. A DK-s képviselő szerint nem történt csalás, a a fideszes választási törvény miatt kényszerülnek arra az ellenzéki képviselők, hogy a választás előtt tárgyaljanak a visszalépésekről. Azt is hozzátette, hogy a DK alelnökeként kereste meg Horváthot.

„Ez még nem diktatúra, mert még nem csuktak benneteket börtönbe, mondják nem kevesen, ily módon mentegetve Orbán rendszerét. Valóban nem, pedig igény lenne rá, mondhatnánk a jól ismert fordulattal. És ez az igény a hatalom igénye, hogy megleckéztesse, börtönbe csukja ellenfeleit” – írta a tárgyalás előtt három nappal Gyurcsány a Facebook-oldalán.

A DK elnök szerint amúlt héten felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt momentumos Fekete-Győr Andrást és Varju Lászlót is börtönben látná a hatalom. „Nem kell szégyenlősnek lenni. Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – fogalmazott. 

A Kúria, a Legfőbb Ügyészség, valamint a Senyei György az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke is nyílt levélben utasította vissza Gyurcsány állításait. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk