Az értelmi fogyatékosok is mentesülnek a maszk használata alól

Belpol

Miközben a járványhelyzet inkább romlott, saját korábbi elutasító döntését és érvelését felülírva a kormány engedélyezte, hogy az autisták után az értelmi fogyatékosok is mentesüljenek a kötelező maszkviselés hatálya alól.

„Örömmel tájékoztatom, hogy a legújabb Magyar Közlönyben megjelent 484/2020 ( XI.10.)számú kormányrendelet módosítása a Kormány döntése alapján kimondja, hogy az autizmus spektrumzavarral élők mellett az értelmi és pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek is felmentést kapnak a kötelező maszkviselés alól. Az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének (ÉTA) elnöke köszöni a döntéshozóknak és mindenki másnak, akik közreműködtek abban, hogy ez a döntés megszülessen!” – áll abban a közleményben, amelyet csütörtökön küldött el a Narancs.hu-nak Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetség elnöke.

Az elmúlt időszakban többször is beszámoltunk arról, hogy csaknem héthónapos késéssel, de november 19-én egy kormányrendelet módosításaként mentesítették az autistákat a kötelező maszkviselés alól, ám ugyanezt nem engedélyezték az értelmi fogyatékosoknak, noha a gondok forrása ugyanaz volt. Az autisták nagy többsége nem képes a maszk hordására, sőt azt sem tűrik, ha kísérőiken maszk van.

Más utat jártak be az értelmi fogyatékosok. Ők a járvány második, őszi hullámának felfutó ágában, november elején írtak Pintér Sándor belügyminiszternek levelet, amiben a maszkhasználat alóli mentesítést kérték. Gyors elutasító választ kaptak az Operatív Törzstől november 16-án. Ebben Lakatos Tibor dandártábornok, az Ügyeleti Központ vezetője azt írta, hogy a járvány, jelenlegi gyorsuló szakaszában a járványügyi szakemberek nem támogatták a maszkviselés alóli mentességet az értelmi fogyatékosok számára. Ugyanakkor az is szerepelt a válaszban, hogy amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, ismét megvizsgálja a kérdést az Operatív Törzs.

Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetség elnöke akkor a Narancs.hu-nak kifejtette, hogy súlyos diszkriminációnak tartja esetükben a maszkviselés alóli mentességét elutasítását. Különösen annak fényében, hogy azt engedélyezték az autistáknak. Hangsúlyozta, nem az autisták ellen, hanem az értelmi fogyatékos emberek érdekei mellett áll ki. Ezért, mint arról a Narancs.hu elsőként beszámolt, november 24-én az ÉTA Országos Szövetségének elnöke újabb levelet írt az ügyben Pintér Sándor belügyminiszternek.

A helyes maszkhasználat

A helyes maszkhasználat

Fotó: A szerző felvétele

Ennek nyomán egy nap múlva, november 25-én a kormány módosította az ezzel kapcsolatos szabályozást, azaz a csütörtökre virradó éjjel megjelent kormányrendelet módosításában kimondták, hogy az autizmus spektrumzavarral élők mellett az értelmi és pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek is felmentést kapnak a kötelező maszkviselés alól.

Bár sokan vártak erre a döntésre, mindez felveti a kérdést: milyen szakmai megalapozottsággal hoz döntéseket járványügyi specialisták bevonásával az Operatív Törzs? Kilenc nappal ezelőtt nagy egyöntetűséggel ezt a kérést még elutasították. Időközben a járványhelyzet nemhogy javult, hanem súlyosabb lett, mégis – korábbi döntésüket és érvelésüket felülírva – megadták az értelmi fogyatékosoknak a felmentést a maszk használata alól.

(Címlapképünk illusztráció)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?