Jön a CSOK Plusz: 15, 30 és 50 milliós hitel

  • narancs.hu
  • 2023. október 25.

Belpol

A kormány 75 milliárd forinttal támogatja Krausz Ferenc kutatási programját. 

Az ötezer fősnél nagyobb településeken CSOK Plusz néven kamattámogatott hitelkonstrukciót indít a kormány, a hitel 15, 30, illetve 50 millió forint lehet, a kamatozás 3 százalék, az első otthon esetében elegendő lesz 10 százalékos önrész – hangzott el szerdán a Kormányinfón.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Telex és a hvg.hu közvetítése szerint kifejtette, hogy a kormány 2015 óta 233 ezer családnak segített otthonteremtési támogatással, 754 milliárd forintból. A falusi CSOK megmarad, a városi CSOK iránti igény azonban megcsappant. Most a kormány megnézte, hogyan lehet az otthonteremtési rendszert a 2023-as igényekhez igazítani.

Az új hitel futamideje 10-től 25 évig terjedhet, a nők 41 éves korukig vehetik igénybe, illetve egy kétéves időszakban azok a 41 évesnél idősebbek is felvehetik, akik igazoltan 12 hetes terhesek. A hitel nem igényelhető telekvásárlásra, és az első közös otthon esetében 80 millió forintos értékhatárt állapított meg a kormány, lakásbővítés és új lakásba való költözés esetén 150 millió forint ez a limit.

Azoknak akik nem első otthont terveznek, hanem felújítást vagy bővítést, 20 százalék önrészt kell letenniük. Az első évben nem kell a tőkét törleszteni, csak a 3 százalékos kamatot kell fizetni. A gyermek megszületése után a hitelfelvevők egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyereknél a tőkéből elengednek 10 millió forintot, és ez így folytatódik a további gyerekeknél, mert a kormánynak az a célja, hogy „minden kívánt gyerek megszülethessen”. 

A miniszter kérdésekre válaszolva elmondta, november közepéig kidolgozzák a részletszabályokat, januártól indul a CSOK Plusz program. Már megszületett gyermekek után nem fog járni, és akinek most érvényes CSOK-szerződése van, arra annak a rendszernek a szabályai vonatkoznak. Csak házasok vehetik igénybe, egyedülállók nem. Ha nem születik meg a várt és vállalt gyermek, a hitelt vissza kell fizetni. 

Ingyenes típusterveket is elérhetővé tett a kormány, hogy akiknek ez jó, azok a tervezés költségeinek egy részét is meg tudják takarítani.

Csák János azt is bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatóintézetének finanszírozását. 2023 és 2030 között 75 milliárd forintot szánnak a prokjektnek, és köszönik, hogy Krausz Ferenc Magyarországon is dolgozik. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány tárgyalt az izraeli helyzetről, egyetértve az Országgyűlés határozatával, elítéli az Izrael elleni támadást, elismeri az ország jogát az önvédelemre. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken beszélt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, Szijjártó Péter is egyeztetett izraeli kollégájával.

A kormány szerint Európa kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok belpolitikai helyzete stabil maradjon. Ebben a helyzetben segíteni kell Egyiptomot, ellenkező esetben onnan milliók érkezhetnek Európába. Gulyás azt mondta, a gyülekezési jog gyakorlásába nem fér bele a terrorizmus melletti tüntetés. Gulyás beszélt arról, fontosnak tartják, hogy a túszok visszanyerjék a szabadságukat. Gázában a kormány tudomása szerint tizenöt magyar él, közülük tíznél is több kiskorú, a legkisebb négy hónapos. 

Az uniós tanácsülésen Orbán Viktor miniszterelnök „a magyar álláspontot fogja képviselni”: nem támogatja a Bizottság költségvetés-módosító javaslatát, a „migránspaktum”, valamint „a brüsszeli bürokraták fizetésemelése” miatt. Magyarország Ukrajna támogatását sem tartja indokoltnak a javasolt formában, mert ez a magyar kormány szerint nem szolgálja a békét, illetve elősegíti a háború elhúzódását.

Gulyás Gergely azt mondta, a lengyelországi választások eredményét tiszteletben tartja a magyar kormány, és sok sikert kívánt az új kormánynak. A szerdai kormányülésen nem került szóba Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kínai találkozója. Gulyás elsorolta az érveket, amelyek a magyar álláspontot támasztják alá ebben a kérdésben: Magyarország elítéli az orosz agressziót, elismeri Ukrajna jogát a területi integritásra, a valóság másik oldala pedig az, hogy Magyarország energiaellátása Oroszország nélkül nem biztosítható. Ezért is találkozott a magyar kormányfő az orosz elnökkel. A Telex újságírója felvetette, hogy Bulgária is legalább annyira kiszolgáltatott, ami a földgázbeszerzéseket illeti, mint Magyarország, a bolgár kormányfő mégsem volt ott Pekingben Putyinnal kezelni. Gulyás Gergely erre azt mondta, az Orbán-Putyin-találkozó nem volt annyira jelentős, különben pedig minden meg kell tenni, hogy Ukrajnában elhallgassanak a fegyverek. 

Gulyás Gergely cáfolta, hogy Orbán Viktor a 4iG cég nevében bárkivel is tárgyalt volna, és azt is nyomatékosította, a miniszterelnök nem szólított fel senkit átadásra az eladás szándéka nélkül.

A halált okozó, évről évre súlyosabb problémát okozó kórházi fertőzésekről is szó esett. Gulyás a kérdésre – miért próbálják a szőnyeg alá söpörni a Direkt36 által részlezetett ügyet – azt mondta, a kórházi fertőzések világszerte gondot okoznak, ellenük meg kell tenni mindent, az a baj, hogy a baktériumok erősebbek, mint régebben. A miniszter nem tudott konkrét időpontot mondani azzal kapcsolatban, mikor szavazza meg Magyarország Svédország NATO-csatlakozását. Korábban arról beszélt, nem Magyarország fog utoljára dönteni, a minap azonban a török elnök az ottani parlament elé terjesztette az ügyet.

(Címlapképünkön Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.