Nem csak az ellenzéknél vannak gondok

Káderhiány

Belpol

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.

„Ma voltam a Magyar Önkormányzatok Szövetségének rendezvényén Szentendrén, és elég nagy a tanácstalanság, hogy miért nincs érdemi fideszes mozgolódás több nagyobb településen sem. Ezért többen valami óriási, lehengerlő, márciusban induló központi Fidesz-kampányt várnak” – mondta egyik forrásunk február elején. A településvezető hozzátette: hozzá hasonlóan többen úgy látják, hogy a kormánypártoknak jó néhány helyen egyszerűen nincsenek megfelelő jelöltjeik.

Nem minden arany

Valóban vannak arra utaló jelek, hogy a Fidesz egyes településeken küszködik. A legnagyobb bajban ott lehet a párt, ahol 2019-ben sikerrel jártak az összellenzéki jelöltek, ugyanis e helyek többségén kénytelenek újraszervezni magukat. Például Gödön 2019-ben az ellenzék győzött, nem függetlenül attól, hogy a korábbi kormánypárti vezetés jelentős szerepet játszott abban, hogy a Samsung SDI akkumulátorgyár megkezdhette működését a város szélén. Az ellenzék négy és fél éve többséget szerzett, ám a belső feszültségek miatt 2023-ra a koalíció szétesett, Balogh Csaba polgármester tavaly év elején bejelentette lemondását (lásd: Eltévedt lelkek, Magyar Narancs, 2023. február 22.). A Fidesz azonban a 2019-es bukta után még nem állt készen az újabb választásra, sőt Tuzson Bence országgyűlési képviselő fel is oszlatta a helyi pártszervezetet; jellemző, hogy ezt a lépést a korábbi kormánypárti alpolgármesterrel Tuzson titkárnője közölte. Így került a képbe a Fidesz által támogatott független Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakos, aki csont nélkül nyert is a tavaly májusi időközi polgármester-választáson.

Vácott 2019-ben Matkovich Ilona (lapunk egykori munkatársa) és csapata győzedelmeskedett: az ellenzéki összefogás az erős ellenszéllel szemben is kibírta az elmúlt öt évet, és vélhetően hasonló szerkezetben vágnak neki a közelgő választásnak. Az új városvezetés olyannyira gyökeres változást hozott a helyi köz­életbe, hogy a korábbi polgármester, a KDNP-s Fördős Attila kiszállt a politikából. A Fidesznek csupán néhány képviselője maradt a képviselő-testületben, köztük a két korábbi alpolgármester. Zűrös ügyei mindkettőjüknek akadtak, egyiküket ezért a párt levette a színről, ő nem is mutatkozik nyilvános rendezvényeken – vagyis meglepő lenne, ha indítanák. Hosszú hezitálás után a kormánypártok végül Imre Zsolt korábbi önkormányzati és országgyűlési képviselő mellett döntöttek, azaz nem sikerült friss arcot találni. Egyik forrásunk szerint a Fidesznek a 2000-es években volt egy csapata Vácon – Imrével a sorai között –, amelyet az újak, később a várost is vezető társaság kiszorított. 2019-ben viszont ez utóbbi gárda jókora vereséget szenvedett, szükség van tehát egy másfajta összeállításra, ami nem egyszerű feladat, ezért is nyúlhattak vissza a már kipróbált Imre Zsolthoz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk