Kafkai választ adott a fóti gyermekotthon fenntartója arra, hová kerülnek a gondozott gyerekek

  • narancs.hu
  • 2019. április 14.

Belpol

Lehet tippelni!

Szél Bernadett hónapok óta próbálja kideríteni, mi lesz a fóti gyermekotthonnal, és a benne lakó gyerekekkel, gondozókkal.

Két és fél évvel ezelőtt döntött úgy a kormány, hogy bezárja az otthont, és kisebb intézményekben, szétosztva helyezi el a gyerekeket. Csakhogy Szél megtudta, hogy az akkor említett intézmények már akkor vagy tele voltak, vagy használhatatlanul lerobbant állapotban voltak, az ígért felújításuk pedig elmaradt.

Az sem tudni egyelőre, mit kezdenek majd a kastéllyal, aminek parkjában emelt kisebb épületben élnek jelenleg a gondozott gyerekek, akik közül sokan speciális orvosi ellátásra szorulnak. Egy biztos, május utolsó napjáig el kell hagyniuk a kastély területét.

Szél ez év márciusában Kásler Miklóshoz fordult, de az Emmi csak annyit közölt a képviselővel, hogy a fóti gyermekotthon felszámolásának tervét 10 évre titkosították, mert döntéselőkészítő anyagnak számít.

false

 

Fotó: MTI

Csakhogy döntésnek nyoma sincs – írja a 444.hu cikkében. Szél Bernadett miután az Emmihez tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz, kafkai történetben találta magát: a hivatal ugyanis olyan kormányrendeletekre- és határozatokra hivatkozik, amelyek vagy nem is léteznek, vagy teljesen másra vonatkoznak, közük sincs a fóti gyermekvároshoz vagy az eddig ott élő gondozott gyerekekhez.

De úgy tűnik, vagy nem csak a képviselővel járatják a bolondját, hanem a főigazgatósággal is, vagy mesteri félrevezetés gyanánt még a saját szervét is félreinformálja az Emmi.

Merthogy a minisztérium egy másik közlése szerint a fóti Károlyi István Gyermekközpont kitagolásának elfogadott szakmai terve még nem áll rendelkezésre. Vagyis egyelőre nincs terv, mi lesz a gyerekekkel, és talán az épület sorsa sincs még lepapírozva.

Így csak az a kérdés – teszi fel a a kérdést a 444.hu is –, mégis mi a búbánatot titkosítottak 10 évre.

Figyelmébe ajánljuk