Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje

  • narancs.hu
  • 2019. június 6.

Belpol

Ezek szerint Gyurcsány Ferenc nemrég ordasat füllentett.

Dobrev Klára bejelentette, hogy a DK is saját jelöltet indít a budapesti előválasztáson Kálmán Olga egykori televíziós műsorvezető személyében.

A párt EP-listavezetője csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a Szabadság-téren, ahol jelen volt Kálmán Olga. Mint ismert, az egykori műsorvezető Simicska Lajos kapitulálásáig a Hír Tv-n vezette az Egyenesen című műsort, ám miután a csatorna irányítását átvették a tavalyi választások után a Fideszhez hű szerkesztők, megváltak tőle. Kálmán Olga most azt mondta: "független jelölt vagyok a DK biztatására, Klára biztatására".

false

 

Az ellenzéki pártok korábban abban állapodtak meg, hogy előválasztással jelölik Tarlós István vetélytársát, azaz nem indítanak egymással szemben jelölteket a 2019-es őszi önkormányzati voksoláson, hogy ne osszák meg az ellenzéki tábort.

Átrendeződnek az erőviszonyok

Az előválasztás még nem ért véget, az első fordulóban a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely legyőzte a szocialista Horváth Csabát, így Kálmán Olga a következő fordulóban a zuglói polgármesterrel fog versenybe szállni. Dobrev hangsúlyozta, Kálmánt most nem a főpolgármester választáson, hanem az előválasztáson indítják, majd elfogadják annak eredményét, beállnak a nyertes mögé.

Mint ismeretes, a fővárosban az EP-választáson jó eredményeket elért Momentum is úgy döntött, hogy önálló jelöltettel száll be az előválasztásba. A párt Kerpel-Fronius Gábort, egy nem túl ismert politikus indít, amit az elemzők úgy értékeltek: a Momentum elsősorban nem Karácsony legyőzésére törekszik feltétlenül, inkább csak megragadja a lehetőséget, hogy az előválasztás ürügyén felépítsen egy újabb arcot, politikust. Kerpel-Fronius Dobrev bejelentését követően üdvözölte a Facebookon Kálmán jelölését, mert szerinte "a verseny jó".

Míg a Momentum beszállt, Puzsér Róbert kiszállt az előválasztásból, mert elégedetlen volt a pártok kerületi jelöltjeivel. Igaz, bejelentését követően az LMP megvonta tőle a bizalmát, szerződést bontottak Puzsérral.

Gyorsjelentés Budapestről, ahol az igazi meglepetés a Momentum szereplése

A listák versenyét ugyan a Fidesz nyerte, de a két baloldali párt a Momentummal meggyőző fölényben van a fővárosban. Budapesten alaposan átrendeződtek az erőviszonyok. A kifejezetten magas (52,4 százalékos) részvételű választáson a Fidesz-KDNP lista 41, 2 százalékot kapott (281 ezer voks), a második Demokratikus Koalíció 19,78 %-ot (135 ezer szavazat), szorosan mögötte 3.

Meglepő fordulat

A DK mindeddig Karácsony Gergely jelölését támogatta, sőt a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc közvetlenül a DK sikerét hozó EP-választás után a 24.hu-nak azt nyilatkozta; nem rúgják fel a megállapodásukat a szocialistákkal, nem kívánnak változtatni a kialakult helyzeten.

"Karácsony Gergelyről azért annyit hadd mondjak: ő nem az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, hanem a miénk is, így döntöttünk, megjegyzem, már akkor, amikor az MSZP az előválasztás első körében még Horváth Csabát indította. Három párt támogatja Karácsonyt, a Momentum pedig vállalta, hogy az előválasztás győztese mellé áll. Nincs semmi okunk felrúgni egy korábban korrekt módon megkötött megállapodást" - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a 24.hu-nak.

Tarlós István Dobrev bejelentése után az ATV-nek azt mondta, a helyzetről nincs véleménye, de sajtófőnőke megjegyezte, “egy bohózat, egy vicc”, ami az ellenzéki oldalon folyik.

A Magyar Távirati Iroda nem sokkal 13 óra után azt közölte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt és Barabás Richárd Párbeszéd-szóvivő "Budapest-törvény" címmel meghirdetett délutáni sajtótájékoztatótja elmarad.

Gyurcsány nem vonul vissza: a DK célja, hogy erősebb legyen, majd kormányozza az országot

"Megyek előre." Gyurcsány Ferenc maga marad a Demokratikus Koalíció elnöke - nyilatkozta a 24.hu friss interjújában. Bár a Dobrev Klára vezette EP-lista 16 százalékos eredményt hozott, a politikailag belátható időben nem fog változás történni a DK élén. Gyurcsány kérdésre elmondta, dehogy vonul vissza, megy előre.

Figyelmébe ajánljuk