Kampányguru: Trendforduló lesz Európában, ha Orbán bukik

  • narancs.hu
  • 2018. július 23.

Belpol

A kormányfő reszelését pedig jövőre, Budapesten kell elkezdeni a német Heiko Kretschmer szerint.

Interjút adott a hvg.hu-nak a szocialisták német tanácsadója, aki részt vett a most áprilisi magyarországi választásokon.

false

 

Fotó: MTI

Heiko Kretschmer sok mindenről beszélt az interjúban, ezekből mi most két részt emelnénk ki. Az egyik lényeges megállapítása ez: az „ellenzék 2018-ra megtalált témáival Budapesten győzni tudott, még javított is négy évvel korábbi eredményén, és a kampány hajrájában reményt adott a szavazóknak. (...) A kampány során még azt hittük, hogy az építkezéshez az kell, hogy az MSZP legyen a vezető ellenzéki erő az Országgyűlésben. Ma már látom, hogy ez nem számítana. A társadalom egy jó része ugyanis nem egy érvelő, alternatívát felmutató politikusi habitusra vágyik, hanem egy autoritást mutató, alkotó vezetőre. Ezt pedig 2022-ig az ellenzék csak a főpolgármesteri pozícióból tudja megtenni. Az áprilisi eredmények szerint ez egy nyerhető feladat, és tökéletes ugródeszka Orbán kihívójának.”

A másik pedig európai léptékben szólt, mégpedig így: „Jelentős különbség a Fidesz és az illiberális politikát folytató nyugat-európai pártok között, hogy utóbbiak lehetőségei megállnak valahol 20-25 százalék körül. Magyarországon viszont egyedül is kormányképes erő. Ez négyéves távlatban is jelkép marad a kontinensen. Ha Orbán bukik, az trendforduló lesz Európában is.”

Figyelmébe ajánljuk