„Kancellár úr egy éve nem jelenik meg a szenátusi üléseken” – kongatják a vészharangot a Zeneakadémia hallgatói

Belpol

Nem tud együtt dolgozni az egyetem kancellárjával a Zeneakadémia szenátusa és hallgatói önkormányzata. A keddi szenátusi ülésen hatvan hallgató is megjelent.

A Zeneakadémia hatvan diákja és a HÖK elnöke is megjelent a március 12-i szenátusi ülésen, ahol Németh Zoltán István, a hallgatói önkormányzat elnöke kifejezte: válaszokat várnak Kotán Attila Bertalan kancellártól.

Németh azt sérelmezte, hogy a kancellár egy éve nem jelenik meg a szenátusi üléseken, így nem tudnak tőle „személyesen érdemi információkat kapni az üléseken, sem pedig közvetlenül feltenni neki a kérdéseinket.”

„Hogyan engedhető meg jogilag, hogy egy ilyen kulcsfontosságú pozíciót betöltő személy ilyen hosszú ideig távol maradjon a szenátusi döntéshozatali folyamatoktól?”

– kérdezte a HÖK-elnök. (A történtekről több sajtóorgánum beszámolt, elsőként az Index.)

 

Hozzátette: az utóbbi időszakban legalább 20 egyetemi munkatárs távozott, akiket a szakértelmük, tapasztalatuk miatt nehéz pótolni. Felemlítette azt is, amiről korábban mi is írtunk: Kotán kiabált az egyetem előző rektorával, Vigh Andreával. „Egy ilyen etikus környezetbe nem fér bele az egyetem egykori rektorával történő üvöltözni” – kommentálta Németh.

A HÖK elnöke tiltakozást helyezett kilátásba: „A hallgatói közösség az elmúlt 149 évben nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ami tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét és mélyítheti az intézmény iránti bizalom hiányát, ezáltal országos és nemzetközi botrányt válthat ki. A döntés a kancellár úr kezében van.”

Éppen két hete írtunk róla, hogy a Zeneakadémia egyik kulcsfontosságú dolgozója segélykérést fogalmazott meg a közösségi médiában, mert csak önkéntesekkel tudják megoldani a felvételiztetést. Kotán Attila akkor a megkeresésünkre tagadta, hogy emberhiányban lennének, a dolgozók méltatlanul alacsony fizetéseire pedig azt írta, a „hatékonysági tartalékok feltárása” adhat módot béremelésre.

Kotán Attila kancellári teljesítményét pedig tavalyi cikkünkben foglaltuk össze: előző kancellári munkahelyén, a Budapesti Műszaki Egyetemen sem találta meg a közös hangot a rektorral, és amikor összeférhetetlen munkastílusa miatt már javíthatatlanná vált a viszony, Csák János javaslatára, Orbán Viktor szignójával ellátott rendelettel ültették át a BME-ről a Zeneakadémiára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk