Bajban a Zeneakadémia: csak önkéntesekkel tudják megoldani a felvételiztetést

Belpol

Az egyetem munkatársa a Facebookon kért segítséget, és emberhiányra, a dolgozók nevetséges fizetésére panaszkodott. Az egyetem kancellárja, Kotán Attila szerint nincsen válsághelyzet, csak megoldandó munkaügyi feladat.

Kétségbeesett felhívással fordult a nyilvánossághoz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatásszervezési osztályának dolgozója, mivel emberhiány van a felvételi időszakban. Gazsi Olivia a közösségi médiában közzétett posztjában arról számolt be, hogy márciustól egyik kollégájuk „egy másik egyetem jól fizető oktatási osztályára távozik”, és nem fogják pótolni.

„Mivel Kotán Attila kancellár úr többek között a »kapacitások optimalizálása« indokkal sem engedi a pótlását, így a kolléga távozásával a feszített felvételi időszakkal járó munkákat nem tudjuk megoldani!”

– írja a dolgozó, aki kimondottan a kancellárt okolja a fluktuációért és a nehézségekért. „Kotán Attila kancellár úr, 13. havi ittléte óta, csak nagy nehézségek árán, néha utólag engedélyezte az eddig javarészt szülési szabadságra menő kollégáim pótlását.” Azt is hozzáteszi, hogy Kotán megjelenése óta a kollégák fele kicserélődött.

„Kollégáim fizetése átlagosan nem éri el a 360 ezer bruttó bért (ami azt jelenti, hogy kb. 240 ezer nettó, amit hazavisznek), s ezért a bérért elhivatottan dolgoznak, de ebből megélni a mai infláció mellett, netán még albérletet is fizetve, lehetetlen. Fizetésemelésre, különösen az oktatással összefüggő területeken, esély sincs. Megszorítás minden területen van” – írja a Zeneakadémia dolgozója, aki most olyan önkénteseket keres, aki segít a fúvóstanszék felvételijének lebonyolításában. „Kollégáim ezen idő alatt, a maradék, kb. 180 meghirdetett szakirány hasonló két fordulós felvételijével járó feladatokat végzik.”

Azt is hozzáteszi, hogy bajban lehetnek az év végén: „Ezek a legsürgősebb tanév végi megoldanivalók, amik teljesen ellátatlanok maradnak a kollégánk távozásával, a pótlása ellehetetlenítésével, de hasonlóképpen bajban leszünk bizonyos diplomák előállításával is, mivel áprilisban újabb, tizenéve itt dolgozó munkatárs távozik a tanulmányi osztályról.”

A kancellár egészen más képet fest az egyetem működéséről

Kerestük Kotán Attilát kérdéseinkkel; arra voltunk kíváncsiak, tudnak-e a problémáról és mit tesznek a megoldásért. A kancellár cikkünk megjelenése után részletes válaszokat küldött, amiben azt írta, az osztályvezető felhívását, általánosan ilyen reagálását túlzónak tartja. „Eljutott hozzám a közösségi médiában közzétett poszt, és annak tartalma. Személyesen nem tartom szerencsésnek, ha egy közintézmény beosztott munkavállalója intézményi munkaügyi működési kérdésekről (melyek egy része nem is tartozik hatáskörébe) a közösségi médiában nyilvánul meg. Álláspontom szerint munkaügyi foglalkoztatási kérdések megtárgyalása kizárólag az adott intézmény vezetőire és vezető testületeire tartozik.”

Kotán Attila azt is elmondta, hogy a szóban forgó osztály az utóbbi tíz évben 16 főről 20-ra emelkedett, miközben az egyetem hallgatóinak a létszáma csökkent. Mivel az Oktatási és Tanulmányi Osztály rektori irányítás alá tartozik, „az egyetem kancellárjaként a rektori feladatokat ellátó oktatási rektorhelyettestől várok intézkedési javaslatokat, kezdeményezést.”

A kancellár szerint az Oktatási és Tanulmányi Osztályon december 31-én 20 fő dolgozott, egy fő gyermek születése miatt távol van, de az ő helyét is feltöltik március 1-től, már a kinevezési okiratok elkészültek. Azt is hozzátette, hogy március 10-én és 24-én valóban kilép még két dolgozó az osztályról, egyikük feladatait a Gazdasági Igazgatóság és Műszaki Igazgatóság munkatársai veszik át, a másik pótlására a rektorhelyettes pályázat kiírását kezdeményezte, amit a kancellár átmenetileg nem hagyott jóvá, és közös áttekintést kért az osztály feladatairól. Április 16-án ugyancsak távozik egy fő, akinek a pótlására a rektorhelyettes még nem kezdeményezett munkaügyi intézkedést.

„Mindezt nem tekintem válsághelyzetnek, megoldandó munkaügyi feladatnak igen”

– közölte Kotán Attila, aki szerint „hatékonysági tartalékok feltárása” adhat módot például a tanulmányi osztály dolgozóinak fizetésemelésére.

A hallgatók is reagáltak

A kialakult helyzetre a Zeneakadémia Hallgatói Önkormányzata (HÖK) is reflektált: „A tegnap megjelent segélykérő poszttal kapcsolatban szeretnénk egyértelművé tenni, hogy a Hallgatói Önkormányzat határozottan és egyhangúlag kiáll Gazsi Olivia mellett, és egyetért az általa megfogalmazott aggályokkal és felvetett problémákkal” – írják. „Ahelyett, hogy a problémákat figyelmen kívül hagynánk vagy elhallgatnánk, a Hallgatói Önkormányzat szorgalmazza a fennálló helyzet mielőbbi rendezését.”

A HÖK arra utal, hogy Gazsi Olíviát hátrány érheti a felhívása miatt:

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy amennyiben bárminemű retorzió érné az egyetem bármely munkavállalóját az általa tett nyilatkozat miatt, a Hallgatói Önkormányzat határozott és erélyes választ fog adni. A válasz nemcsak szavakban fog kifejeződni, hanem tettekben is.”

Nem először érkezett panasz

Gazsi Olivia helyzetjelentése ugyanakkor egybevág a korábbi cikkünkben megjelentekkel, amikor arról írtunk, a Zeneakadémia alapvető nehézségekkel néz szembe a kancellár összeférhetetlensége miatt. Akkor több zeneakadémia dolgozó kereste meg lapunkat, akik nemcsak Kotán Attila erőszakos stílusára panaszkodtak – „ordított a rektor asszonnyal, és ütötte az asztalt” –, hanem arra is, hogy több ember mondott fel, amióta a BME éléről áthelyezték.

Akkor is kerestük Kotán Attilát, aki azokra a kérdésekre, hogy válságos-e az egyetem operatív működése, érkeztek-e panaszok a kancellári munkája miatt és támogatja-e az egyetem alapítványi tulajdonba helyezését, lakonikus válaszokat küldött: „Nincs veszélyben”, „nem kommentálja” és „nem kommentálja.”

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tavaly nyáron azért szerepelt a hírekben, mert botrányba és kudarcba fulladt a rektori pályázat. A megbízása lejártával távozó Vigh Andrea helyére Csák János minisztériuma kétszer is kiírta a pályázatot. Az első durván diszkriminatívnak számított, mivel kizárta a tudósokat és a zeneszerzőket, a másikat pedig gyakorlatilag Keller Andrásra szabták. A pályázat diszkriminatív volta ellen a Zeneakadémia több mint kétszáz polgára tiltakozott. A pályázat eredményhirdetése előtt Keller végül visszavonta a pályázatát – állítása szerint megfenyegette az egyetem szenátusa –, ami végül eredménytelenül zárult. Csák János azóta sem hirdette meg az újabb állástendert, így az egyetemet átmeneti jelleggel azóta is a rektorhelyettes, Kutnyánszky Csaba vezeti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk