Hogyan teszi tönkre a Zeneakadémiát a saját kancellárja?

Kotán, a takarító

Belpol

Válságos a Zeneakadémia működése, miután a kormány hozzá hű kancellárt ültetett az intézmény élére. Meglepetés nincs: Kotán Attila Bertalan a Műegyetemen is nehéz embernek bizonyult.

A kancellár a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemről, azaz a Zeneakadémiáról kiszivárgó történetek szerint gyakran „felemeli a hangját”, és amikor 2023 januárjában elfoglalta irodáját a Zeneakadémián, rögtön leordította az intézmény rektor asszonyát is. Bizonyára sejtette, hogy nem fogadják a legszívesebben, de a híre megelőzte őt: Kotán Attila Bertalan előző kancellári munkahelyén, a Budapesti Műszaki Egyetemen sem találta meg a közös hangot a rektorral, és amikor összeférhetetlen munkastílusa miatt már javíthatatlanná vált a viszony, Csák János javaslatára, Orbán Viktor szignójával ellátott rendelettel ültették át a BME-ről a Zeneakadémiára.

Írnokból zsoldos

Életrajzából kitűnik, hogy Kotán Attila Bertalan akrobatikusan halad az állami intézmények vezetői pozíciói között. A rendszerváltás évében matematika–fizika szakos, 1996-ban pedig közgazdász diplomát szerzett, és rögtön ekkor, a Horn-kormány idején a Medgyessy Péter-féle Pénzügyminisztériumban kezdett dolgozni, ahol a felsőoktatás és a kutatás-fejlesztés finanszírozása tartozott hozzá. 2000-ben az Oktatási Minisztériumba került, előbb csak titkárságvezetőként, majd – immár Medgyessy miniszterelnöksége alatt – a tárca közgazdasági osztályá­nak vezetője lett. 2006 júliusában a Draskovics Tibor vezette Államreform Bizottságban dolgozott kormány-főtanácsadóként, fontos bizalmasa, „jobbkeze” volt a miniszternek. Nem csoda, hogy két évvel később az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője lett.

Az őt ismerők szerint azonban nincs határozott pártpreferenciája vagy ideológiai beállítottsága – „igazi csinovnyik vagy zsoldos” mondta róla egy volt államigazgatási forrásunk –, így nem is keltett megütközést, hogy Matolcsy György is kipróbálta: 2010 májusában Kotán lett a Magyar Államkincstár elnöke. Nem vált be. Alig pár hónappal később már – mivel hozzáértésében nem kételkedtek – a Magyar Tudományos Akadémia gazdasági igazgatója lett. Elfogadhatóan végezte a munkáját, megfelelő „második-harmadik embernek” nevezték, aki azonban nem alkalmas arra, hogy a hierarchia csúcsára kerüljön: „Ez már olyan felelősséggel jár, ami nem való minden személyiségnek. Lehet, hogy neki sem” – vélekedett egy műegyetemi beszélgetőtársunk.

Márpedig Kotán az Akadémia után továbblépegetett a ranglétrán. 2016-tól két évig a Klebelsberg Központ elnökhelyettese volt, majd 2018-tól a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárja lett. Az egyetemen egyértelműen annak alapítványosítása lett volna a feladata. „Személyesen nagyon sajnálom, hogy a BME – mondjuk így első körben – kimaradt a változásokból” – nyilatkozta 2021 decemberében, miután abban az évben kéttucatnyi egyetem átesett a „modellváltáson”. Kotán lépten-nyomon hangsúlyozta, hogy jótékony hatással lenne a BME-re, ha kikerül a közalkalmazotti és az államháztartási rendszerből, és az alapítványi forma „kézzelfogható többletforrásokkal” járna. A rafináltan lopakodó privatizációt a dékánoknak csak kisebb része támogatta volna, a többség Czigány Tibor rektorral együtt ellenezte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.