Karácsony: A kormányzati megszorítás a válságjelenségek egyike

  • MTI
  • 2021. január 18.

Belpol

Több kerülettel közösen indít tájékoztató kampányt Budapest helyzetéről a fővárosi önkormányzat, az akcióval erősíteni kívánják a város közösségét és rábírnák a kormányt a megszorítások felfüggesztésére – jelentette be a főpolgármester hétfőn online sajtótájékoztatón. 

Karácsony Gergely a kampány céljai között említette, hogy tájékoztatást adjanak a fővárosiaknak a közszolgáltatások működéséről, Budapest pénzügyi helyzete kapcsán világossá tegyék, aggódnak a közszolgáltatásokért, valamint erősítsék a közösséget.  Azért is indítják a kampányt, hogy a budapestiek megmutassák erejüket „adott esetben a kormányzati intézkedésekkel szemben is”, azért, hogy „rá tudjuk bírni közös erővel a kormányt” arra, hogy függessze fel a megszorításokat.

Budapest közösségének erejére „nagy szükségünk lesz a következő időszakban”, hiszen továbbra is három válságjelenséggel kell küzdeni egyszerre. A koronavírus-járvány és a gazdasági válság mellett „az önkormányzatokat érintő kormányzati megszorításokkal”.  Elmondta, a kampányban felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány következő szakaszában a leghatékonyabb védekezés az oltás, ezért arra buzdítanak mindenkit, amint lehetőség nyílik rá, oltassák be magukat.

Hozzátette, a város közszolgáltatásai azért is működhetnek, mert a budapestiek közvetlenül is hozzájárulnak ehhez, ezért arra kérik a budapestieket, hogy vásároljanak majd bérletet vagy jegyet, amikor újra „nyugodtan, bárki használhatja” a közösségi közlekedést. A kampány konkrét célja, hogy meggyőzzék a budapesti vállalkozásokat, ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. „Többi között az ő döntésükön fog majd múlni, hogy a város kihúzza-e az idei, nagyon nehéz évet. Az nem kormányzás, hogyha kifosztjuk a városainkat” – mondta.  

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök úgy döntött, hogy elveszi a budapestiek és a kerületek pénzét. A XV. kerületben  ma az elvett pénz 168 millió forint. Szerinte dönteniük kell, miről mondanak le, mi lesz az, „ami kevésbé fáj” a kerületi lakosoknak. Hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy a kerületiek minél kevesebbet érezzenek meg az elvonásokból.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy a IX. kerületi épületek rehabilitációjának harminc éves folyamata ebben az évben „egészen biztosan megáll, elmarad”. Ehelyett 2020 és 2021 legfontosabb feladatát, a járvány kezelését végzik, részben sokszor az állam és a kormány helyett.

Pikó András józsefvárosi polgármester úgy fogalmazott, „mindaz a példátlan kormányzati elvonás, amely az ellenzéki kerületeket sújtja, nem bizonyít mást, mint azt, hogy Orbán Viktor nem hajlandó belenyugodni a 2019-es önkormányzati választás eredményébe, és hatalmi eszközökkel felül kívánja írni azt". Arányait tekintve a VIII. kerületben történt a legnagyobb kormányzati elvonás: 4,5 milliárd forintot veszítettek, ebből 2,5 milliárd a működési költségvetésből hiányzik. 

Őrsi Gergely  II. kerületi polgármester arról beszélt, hogy a részvételiség, a szolidaritás és a kiszámíthatóság került most veszélybe. A járvány, a kormányzati intézkedések és a külső körülmények lassacskán kötött pályára helyezik a kerületi önkormányzatokat, amelyek a kötelező feladataikat tudják ellátni és a választási programban vállaltak megvalósításának lehetősége egyre csak szűkül. A kormánytól azt követelik, a kerületek hadd lássák tisztán, hogy pontosan milyen bevételekből gazdálkodhatnak. Példaként említette, nem tudják azt, hogy az elvont forrásokat miként kompenzálják.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere azt mondta, a kerületek saját bevételeiből hétről hétre vesz el a kormányzat. Az I. kerületi önkormányzatoktól folyamatosan vonják el a forrásokat, de a kerület területén „számolatlanul megy a pénz” kormányzati beruházásokra, amelyek értelme megkérdőjelezhető.

   

Neked ajánljuk