Karácsony előrukkolt a feltételeivel: ezeket kéri Orbántól, az atlétikai vb-ért cserébe

  • narancs.hu
  • 2019. november 25.

Belpol

Így reagált a főpolgármester Orbánék háborús törvényjavaslataira.

Három feltételhez kötötte a főpolgármester az Atlétikai világbajnokság megrendezését. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina közös sajtótájékoztatón jelentette be követeléseit:

  • Az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jusson a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére.
  • Maradjon érvényben és teljesítse a kormány azt a megállapodását, amit még Tarlós Istvánnal írtak alá a közösségi közlekedés fejlesztéséről.
  • Mindezt pedig foglalja is nyilvános kormányhatározatba a kormány még idén.

 

Rendkívüli sajtótájékoztató Baranyi... - Karácsony Gergely

Rendkívüli sajtótájékoztató Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével

A Karácsony Gergely vezette közgyűlés minden nagyobb beruházásnál három szempontot tart szem előtt:

  • nem csökkenhet a zöldfelület nagysága,
  • kiemelt fontosságú a beruházások hosszú távú fenntarthatósága,
  • valamint a finanszírozás átláthatósága.

Karácsony Gergellyel múlt héten interjúztunk, akkor a budapesti beruházásokról, az Atlétikai Stadionról és a fideszesek által előterjesztett, az ellenzéki városok pénzeit megvonó, "háborúsnak" titulált törvényjavaslatokról a következőket nyilatkozta:

MN: Elképzelhető egy olyan alku a kormánnyal, hogy a stadion támogatásáért több pénzt kérnek egészségügyre vagy közlekedésre?

KG: Atlétikai stadion abban az értelemben biztosan nem lesz, hogy csak egy olyan sportkomplexumot tudunk elképzelni, amely nemcsak a vb-re készül, hanem alkalmas a rekreációs tömegsport bázisának is. És igen, ez az ügy az idő szorítása miatt óhatatlanul részévé válik egy nagyobb csomagnak. Nem zsarolunk, nem feltételeket szabunk, de van egy politikai mandátumunk, és szeretnénk aszerint eljárni. (...)

MN: Hisz még annak a kormányzati ígéretnek, ami gyakorlatilag politikai vétójogot adott a Fővárosi Közgyűlésnek a budapesti beruházások felett?

KG: Nem akarok az a főpolgármester lenni, aki arról híresül el, hogy állandóan csak nemet mond, még akkor sem, ha egy csomó kormányzati tervet károsnak gondolok. A kormány úgy állítja be a dolgot, hogy ők hoznak Budapestre fejlesztéseket, ők megmondják, hogy nekik mi a fontos, és én ezek közül kiválaszthatom, mit nem támogatok. Ez egy csapdahelyzet, amibe nem fogok belegyalogolni. Én szeretnék ráírni erre a listára, például egy olyan programot, amivel a kerületek kezében lévő járóbeteg-ellátást öt év alatt radikálisan javítani tudjuk egy fél Nemzeti Galéria árából.

A Magyar Narancs november 21-i számában olvasható teljes cikkből kiderül, mit gondol a főpolgármester az Erdogan-látogatás okozta közlekedési káoszról, Tarlós István végkielégítéséről és Szöllősi György kitüntetéséről. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Neked ajánljuk