Karácsony: azonnal felülvizsgáljuk a Római-part és a Városliget ügyét
karacsony_gergely_top_story_lead.jpg

Karácsony: azonnal felülvizsgáljuk a Római-part és a Városliget ügyét

  • narancs.hu
  • 2019. október 16.

Belpol

Levelet ír Orbán Viktornak és a CEU rektorának is.

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely, aki pénteken fogja elfoglalni a főpolgármesteri hivatalt. Karácsony szerint óriási siker a budapesti választás eredménye, az ellenzék és a budapestiek közös sikere. Szerinte a kormány politikája, az önkormányzatiság csorbítása miatt a budapestiek kezdtek kiszorulni saját városukból, és erre mondtak nemet vasárnap. Karácsony célja ennek megfelelően egy szabadabb és zöldebb Budapest létrehozása.

A fővárosi közgyűlés első ülésén elfogadják az Ez a minimum! átláthatósági programot, és elfogadnak egy zöld csomagot is. Budapest kihirdeti a klímavészhelyzetet több már európai városhoz hasonlóan, igaz ez csak egy szimbolikus lépés lesz, de annak fontos. Karácsony parkot szeretne a Városháza mögötti térből, mely jelenleg önkormányzati parkoló.

Az első intézkedések között lesz a Római-parti mobilgát és a Városliget felülvizsgálata is. A fővárosban megemelik az ingyenes tömegközlekedés korhatárát, az eddig 6 évről 7-re, a végső cél pedig, hogy 14 éves korig mindenki ingyen utazhasson a BKV-n. De ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön a regisztrált álláskeresők is.

Karácsony létrehozza a Szabad Városok Szövetségét a nem fideszes vezetésű városok vezetőivel.

Pénteken ír két levelet is immáron főpolgármesterként, egyet Orbán Viktornak, amiben majd találkozót kér a miniszterelnöktől. Másik levelét Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának küldi, amiben felajánlja segítségét az egyetemnek.

Kérdésekre válaszolva Karácsony azt is elmondta, hogy a fővárosnak segítenie kell a hajléktalanokat, és hosszabb távon bővíteni kell a rászorulók lakáshoz jutását is. Arra viszont nem tudott konkrét választ adni, hogy mihez kezd a főváros meglehetősen rossz gazdasági helyzetével, hiszen Budapest évente nagyjából 80 milliós hiánnyal működik.

Figyelmébe ajánljuk