Karácsony egy éve: a pénzt elvették, marad a politikai tőke

Belpol

Pénzügyi értelemben a hatalom jelöli ki a főpolgármester mozgásterét.

A Magyar Narancs e heti nyomtatott lapszámában részletes elemzést olvashatnak Karácsony Gergely főpolgármesterként töltött első évéről, a kormánnyal vívott permanens háború szakaszairól. Néhány részlet a cikkből:

Karácsony Gergely már tavalyi választási kampányában is gyakran egyensúlyozott az antiorbánista ellenzéki politikus és a nyugodt hangú városvezető szerepei között. Első főpolgármesteri éve a két hozzáállás folyamatos konfliktusáról szól, és ebben a játékban az sem mellékes tényező, hogy Karácsony mozgásterét – legalábbis pénzügyi értelemben – nagyrészt a központi hatalom jelöli ki. Az első hónapok tapogatózása és Karácsony néhány látványos gesztusa (megemelt végkielégítés és díszpolgári cím Tarlós Istvánnak) után mostanában inkább elmérgesedni látszik a kormány és a főpolgármester viszonya.

Miközben Karácsony Gergely Facebook-oldalán javában zajlott az első hivatali évében elért eredmények ismertetése, a főpolgármester meglehetősen borús hangulatú előadást tartott a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács október 7-i ülésén. Prezentációja szerint Budapest költségvetési helyzete olyannyira tarthatatlanná vált, hogy ha minden az eddigiek szerint megy tovább, az „2022-re likviditási hiányhoz, csődhöz vezethet”. (...)

Pénz híján a főpolgármester elsősorban a politikai tőkéjére támaszkodhat, és ezt az első évben nem is használta ügyetlenül. Jóllehet Gulyás Gergely az önkormányzati választási kampányban még azzal fenyegetőzött, hogy ha Karácsony nyer, érvényét veszti Orbán Viktor és Tarlós István 2018-as megállapodása, a kormány eddig nem szegte meg a dokumentum azon pontját, mely szerint nem kezdhet olyan beruházásba Budapesten, amelyet az önkormányzat kifejezetten ellenez. Karácsony az atlétikai stadion építéséhez adott hozzájárulásáért cserébe kialkudott 50 milliárd forintot a kormánytól, a pénzt öt év alatt budapesti egészségfejlesztésre lehet fordítani.

A teljes írást "A bűnös város büntetése" címmel a Magyar Narancs október 29-i lapszámában olvashatják. Az újságra itt lehet előfizetni.

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?