Karácsony: Évi 4-5 milliárddal csökkennek Budapest közlekedési bevételei a tarifareform hatására

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Márciustól megszűnnek a diák BKK-bérletek. A fiatalok a 945 forintos Pest megyebérlettel vagy az 1890 forintos országbérlettel utazhatnak majd.

Nehéz kiszámolni a tarifareform pontos pénzügyi hatását,

Karácsony Gergelyék becslései szerint 4-5 milliárd forinttal csökkennek majd a főváros közlekedésből származó bevételei a 2023-as adathoz képest.

A főpolgármester azt közölte, ezt a veszteséget az utasok érdekében lenyelik. A kormány egyébként is 100 milliárdos tételben vont el a fővárostól forrásokat az elmúlt években.

Mint ismert, Karácsony és Lázár János tegnap megegyezett a Budapest-bérletek jövőjéről. Így március 1-je után az továbbra is érvényes marad a MÁV, a HÉV és a Volán fővárosi járatain. Cserébe a BKK járatain elfogadják majd a Pest megyebérletet és az országbérletet is. A BKK emellett csökkenti a Budapest-bérletek árát, amely márciustól 8950 forint lesz.

A főpolgármester a keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy

március 1-je után megszűnnek a diák BKK-bérletek. A fiatalok a 945 forintos Pest megyebérlettel vagy az 1890 forintos országbérlettel utazhatnak majd Budapesten.

A BKK járatain ugyanakkor nem fogják elfogadni a MÁV márciusban induló új, 24 órás napijegyét.

Karácsony szerint az új elszámolási rendszer igazságosabb lesz, mert nem a költségeken, hanem a bevételeken kell majd osztozniuk az Építési és Közlekedési Minisztériummal. Vagyis a BKK és a MÁV, a HÉV és a Volán bevételei, valamint a Budapestnek járó, 12 milliárd forintos normatív támogatás összeadódik, és a felek férőhelykilométerek alapján kapnak majd pénzt. Karácsony szerint a fővárosnak jut majd több pénz, miután nagyobb arányban szolgáltat, mint a MÁV-HÉV és a Volán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.