Karácsony: Évi 4-5 milliárddal csökkennek Budapest közlekedési bevételei a tarifareform hatására

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Márciustól megszűnnek a diák BKK-bérletek. A fiatalok a 945 forintos Pest megyebérlettel vagy az 1890 forintos országbérlettel utazhatnak majd.

Nehéz kiszámolni a tarifareform pontos pénzügyi hatását,

Karácsony Gergelyék becslései szerint 4-5 milliárd forinttal csökkennek majd a főváros közlekedésből származó bevételei a 2023-as adathoz képest.

A főpolgármester azt közölte, ezt a veszteséget az utasok érdekében lenyelik. A kormány egyébként is 100 milliárdos tételben vont el a fővárostól forrásokat az elmúlt években.

Mint ismert, Karácsony és Lázár János tegnap megegyezett a Budapest-bérletek jövőjéről. Így március 1-je után az továbbra is érvényes marad a MÁV, a HÉV és a Volán fővárosi járatain. Cserébe a BKK járatain elfogadják majd a Pest megyebérletet és az országbérletet is. A BKK emellett csökkenti a Budapest-bérletek árát, amely márciustól 8950 forint lesz.

A főpolgármester a keddi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy

március 1-je után megszűnnek a diák BKK-bérletek. A fiatalok a 945 forintos Pest megyebérlettel vagy az 1890 forintos országbérlettel utazhatnak majd Budapesten.

A BKK járatain ugyanakkor nem fogják elfogadni a MÁV márciusban induló új, 24 órás napijegyét.

Karácsony szerint az új elszámolási rendszer igazságosabb lesz, mert nem a költségeken, hanem a bevételeken kell majd osztozniuk az Építési és Közlekedési Minisztériummal. Vagyis a BKK és a MÁV, a HÉV és a Volán bevételei, valamint a Budapestnek járó, 12 milliárd forintos normatív támogatás összeadódik, és a felek férőhelykilométerek alapján kapnak majd pénzt. Karácsony szerint a fővárosnak jut majd több pénz, miután nagyobb arányban szolgáltat, mint a MÁV-HÉV és a Volán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?