Karácsony, fák, Liget – Élőlánc előjátékkal

Belpol

Kortesbeszédek és mozgó élőláncnak nevezett körséta volt tegnap műsoron a Mentsük meg a Ligetet! című Együtt–PM-rendezvényen. Kampányhajrá a Fidesz ellen, a Ligetért.

Európa első tervezett közparkjáért, a Városligetért demonstrált az Együtt–PM péntek délután. Az esemény afféle toborzásnak is felfogható volt, mert hamarosan szükség lesz a tiltakozó tömegekre, hiszen ha elkezdik a Ligetbe tervezett múzeumi negyed megvalósítását, egyből nekiesnek a fáknak. Addig is egy kis politikai reprezentáció, gyors és rövid beszédek a Ligetért és a vasárnapi szavazatokért, nem árthat meg senkinek: edzi a lelket, s jobban ékesíti a kart. Barabás Richárd, az Együtt–PM újbudai listavezetője műsorvezetőként ugyan az első perctől kezdve azt hangsúlyozta, hogy teljesen mindegy, ki melyik pártnak a tagja, „nem számít, ki milyen pártszínű”, vagy alapvetően milyen meggyőződésű, mert a Városligetért össze kell fogni.

false

 

Fotók: Németh Dániel

 

„Brutális zöld érzés”

A beszédek sorát Tóth Csaba, Zugló országgyűlési képviselője kezdte, s felidézte, hogy a Ligetnek van egy titokzatos emléke, amely szoros párhuzamba állítható a mai eseményekkel. Az Ajtósi Dürer sor felőli részen (az Olof Palme ház melletti területen) ugyanis van egy síremlék, amelyen az a felirat áll, hogy „fuit”, miszerint: volt. A sír Toporczi Horváth Jakab ügyvéd nyughelye, aki egykor egész vagyonát közcélra hagyta, a mai Ligetért, csak azért, hogy cserébe itt helyezzék örök nyugalomra. Sajna napjainkban egy másik ügyvéd játszik fontos szerepet a Városliget életében, Papcsák Ferenc, minden disznóság kútfője, ki más? Ő nyújtotta be ugyanis azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette, hogy a Városligetet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják egy állami cégnek, olyan jogosítványokkal, amilyenekkel semelyik másik cég nem rendelkezik az országban; nem vonatkozik rá semmilyen szabály, azt épít, amit akar, oda, ahová akar, akkorát, amekkorát csak akar.

false

 

A beszédek sorát Garay Klára, a Városliget Barátai Kör vezetője, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje folytatta – ekkor körülbelül 400-an lehettek a George Washington és az Olof Palme sétány közötti területen. Garay arról beszélt, hogy a közpark nem beépíthető, bármennyire is hangzatos a neve annak a szóróanyagnak, amit Ligetváros címmel osztogatnak a kerületben. „Azzal hülyítenek, hogy nőni fog a zöld terület”, miközben 27 ezer négyzetméternyi zöld övezet beépítéséről van szó. „Olyan zöld lesz a Városliget, hogy attól koldulunk.”

Szabó Rebeka (a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja), a zuglói ellenzéki összefogás képviselője saját Liget-élményeit idézte fel, amelyben sokakéhoz hasonlóan gyerekek, kutyák, fák és virágok, na meg az elmaradhatatlan madárdal szerepelt. „Nem akarunk olyan politikusokat, akik nem kérdeznek meg a lakóhelyünket érintő döntésekről. Itt leszünk, és megvédjük a Ligetet!”

Kunhalmi Ágnes (az MSZP budapesti elnöke) ezúttal a hírhedtté és sokvariációssá vált kampányvideójában gyakorolt retorikát alkalmazta, így azon túl, hogy rákérdezett, hallott-e már a hallgatóság a „zöld betonról”, úgy folytatta, hogy „el tudta volna képzelni, hogy…”. Kunhalmi szerint Budapest egyik tüdejét akarják beépíteni, pedig nem erről volt szó négy éve. Véleménye szerint tenni kell azért, hogy a Liget megmaradjon, hogy néhány év múlva ne legyen lehetősége megkérdezni senki gyerekének, hogy „anya, miért nincs egy normális közparkja Budapestnek? Ne várják meg, míg nem lesz választásuk.”

false

Körülbelül 700 ember lehetett már a demonstráción, mikor dr. Kiss Róbert, az ellenzéki összefogás VI. kerületi polgármesterjelöltje jutott szóhoz, aki hosszas fejtegetés során elmondta, hogy sokáig csak rossz tréfának hitte ezt az egészet.

Kukorelly Endre gyerekkori emlékeit idézte fel, elmondásából kiderült, hogy a Szondi utcába járt iskolába, és tanítás után társaival a Városligetben focizott. Valahányszor kirontottak a földalattiból, „brutális zöld érzés” fogta el. Egyszer már megfogadta, hogy ha bezár a Lukács cukrászda, örökre lelécel az országból. Akkor persze nem tette meg, de ezúttal újra megfogadta, ha „bántják a Ligetet”, tényleg elmegy, és ezúttal be is tartja az ígéretet. Jaj!

Merry Xmas!

A „Zugló következő polgármesterének” nevezett Karácsony Gergely, az Együtt–PM társelnöke, az ellenzéki összefogás zuglói polgármesterjelöltje sok szépet és jót kapott a felvezetésben, ő maga pedig elmondta, hogy igazán nem tudja, mi baja a Fidesznek a fákkal. „Ha jogállamban élnénk, nem kellene itt lennünk, mert jogszabályok védenék ezeket a fákat (is).” Miközben Karácsony arról beszélt, miért fontos, hogy „megmentsük a Ligetet”, amelyet egykor közadakozásból, közpénzből hozták létre, a színpad egyik oldalán „Októberben nincs Karácsony!” feliratú molinót tartott fel néhány ember, akik vélhetőleg egy másik pártra kívánnak holnap szavazni. Ezt az egészen szolid, már-már vicces provokációt igazán nem hagyhatta szó nélkül a több száz fős tömeg sem, így a beszédek végül az „Egész évben Karácsonyt” nyelvi leleménnyel zárultak.

false

 

Végül a játékosra sikeredett, sétálós élőlánc során az emberek egymás kezét fogva „öleltek körbe” egy darabnyi Ligetet. Úgy tűnik, tényleg van néhány ember, ha egyelőre nem is sok, akik tenni akarnak a Liget védelme érdekében, a Ligetért. Talán nem csak zuglóiak…

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.