Karácsony fővárosi köztereket ajánlott oltópontoknak

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Belpol

A főpolgármester szerint elkerülhetetlennek látszik további átmeneti korlátozások bevezetése.

"Hogy a vírus terjedését lelassítsuk, hogy az egészségügy terhelését optimalizáljuk, hogy Magyarországon ne legyenek olyan jelenetek, mint amilyenek Bergamoban voltak az első hullám idején, nos, ahhoz alighanem újra nehéz döntéseket kell hoznia a kormánynak. Nyitni most nem lehet, további, átmeneti korlátozások bevezetése elkerülhetetlennek látszik. Ezek nem lesznek népszerű döntések, de észszerűek biztosan. És most erre van szükség, észszerű döntésekre akár a népszerűség rovására" - írja szerdai Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy folytatja, hogy miközben kárhoztatja a kormányt, mert az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló "átgondolatlan és rosszul kivitelezett" csak növelték a káoszt, arra is biztatja a kabinetet, "a járvány megfékezése érdekében merjen nehéz döntéseket is meghozni". Karácsony jelzi: ehhez ajánl partnerséget Budapest nevében

"Ezt szolgálja a budapesti oltási terv.

Elengedhetetlen immár új oltási pontok felállítása, olyan szabadtéri helyszínek bevonása az oltási programba, ahol nagyszámú embert lehet biztonságosan fogadni. Ilyenek lehetnének a stadionok, van belőlük elég. És Budapest is készen áll arra, hogy köztereket biztosítson erre a célra"

- írja Karácsony.

"Emellett érdemes átgondolni, hogy az oltások miatt a háziorvosokra nehezedő hatalmas nyomást csökkentsük úgy, hogy az oltások beadásába minden arra alkalmas képzettséggel rendelkező szakembert bevonnak. Még ki kell tartanunk. Nehéz, de felelős döntéseket kell hozni, felgyorsítani az oltási programot, és fokozottan vigyáznunk kell egymásra és magunkra. Egyszer vége lesz, de most még nehéz hetek jönnek" - olvasható a főpolgármester posztjában, ahol arról is szó esik: a lakosságarányos halálozások tekintetében Magyarország megelőzte az Egyesült Államokat. Karácsony Gergely azt is írja, az új vírusmutációk nagyobb terhelést jelentenek az egészségügyre, ahonnan "a felelőtlen kormányzati beavatkozás miatt" több mint 5000 orvos és ápoló hiányzik.

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?