Állami nyomdahiba miatt aggódhatnak a kamionosok

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Belpol

Rossz érvényességi idővel készültek a tachográfkártyák.

Az állami Pénzjegynyomdában készülő tachográfkártyák egy részén rossz az érvényességi idő, a rajtuk szereplő lejárati dátum előtt, március 6-án, szombaton lejárnak. Ezeket a tachográf elutasítja, ami azért gond, mert a sofőrök érvényes kártya nélkül nem dolgozhatnak, ha érvénytelen kártyával vezetnek, nagyon kemény büntetésre számíthatnak. Ez a hiba nehéz helyzetbe hozott egyes fuvarozó cégeket és külföldön lévő kamionosokat – írja a Telex.  

A nyomdahibáról az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) úgy tájékoztatta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, hogy a digitális tachográf gépjárművezetői és üzembentartói kártyákat gyártó Pénzjegynyomda Zrt. a 2016. március 7. és 2016. november 1. között készített, öt évre érvényes tachográf kártyákat tévesen a 2021. március 6-án lejáró tanúsítvánnyal látta el. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2021. március 7-től – annak ellenére, hogy a kártyára nyomtatott érvényességi idő még nem járt le – a tachográf a kártyákat nem fogja elfogadni, azok használata ettől az időponttól nem lehetséges” – írta a minisztérium, március 2-án, kedden kelt levelében. A kártyákat hivatalból, díjmentesen cseréli az ITM. Az egyesület szerdán tájékoztatta a problémáról tagjait.

Egy fuvarozó cég tulajdonosa a Telexnek azt nyilatkozta, ez a probléma gépkocsivezetőik húsz százalékát érinti, közülük hárman épp külföldön vannak. Azt egyelőre nem tudják, hogy ha egy sofőr emiatt kerül bajba, hogyan tudja elmagyarázni egy németországi, franciaországi ellenőrzéskor, hogy miért rossz a kártya. 

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.