Állami nyomdahiba miatt aggódhatnak a kamionosok

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Belpol

Rossz érvényességi idővel készültek a tachográfkártyák.

Az állami Pénzjegynyomdában készülő tachográfkártyák egy részén rossz az érvényességi idő, a rajtuk szereplő lejárati dátum előtt, március 6-án, szombaton lejárnak. Ezeket a tachográf elutasítja, ami azért gond, mert a sofőrök érvényes kártya nélkül nem dolgozhatnak, ha érvénytelen kártyával vezetnek, nagyon kemény büntetésre számíthatnak. Ez a hiba nehéz helyzetbe hozott egyes fuvarozó cégeket és külföldön lévő kamionosokat – írja a Telex.  

A nyomdahibáról az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) úgy tájékoztatta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, hogy a digitális tachográf gépjárművezetői és üzembentartói kártyákat gyártó Pénzjegynyomda Zrt. a 2016. március 7. és 2016. november 1. között készített, öt évre érvényes tachográf kártyákat tévesen a 2021. március 6-án lejáró tanúsítvánnyal látta el. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2021. március 7-től – annak ellenére, hogy a kártyára nyomtatott érvényességi idő még nem járt le – a tachográf a kártyákat nem fogja elfogadni, azok használata ettől az időponttól nem lehetséges” – írta a minisztérium, március 2-án, kedden kelt levelében. A kártyákat hivatalból, díjmentesen cseréli az ITM. Az egyesület szerdán tájékoztatta a problémáról tagjait.

Egy fuvarozó cég tulajdonosa a Telexnek azt nyilatkozta, ez a probléma gépkocsivezetőik húsz százalékát érinti, közülük hárman épp külföldön vannak. Azt egyelőre nem tudják, hogy ha egy sofőr emiatt kerül bajba, hogyan tudja elmagyarázni egy németországi, franciaországi ellenőrzéskor, hogy miért rossz a kártya. 

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!