Romlott narancs, Orbán egy lúzer – reagált az ellenzék a Fidesz néppárti frakcióból való kilépésére

  • narancs.hu
  • 2021. március 3.

Belpol

 A harcias reakciók a kormánypárt vereségeként értékelik a történteket, és párhuzamot vonnak Orbán és Putyin között.

Szerda délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének, Manfred Webernek címzett levelében tette hivatalossá, hogy a Fidesz képviselői kilépnek a pártcsalád európai parlamenti frakciójából. A kormányfő ezt a lépést már pénteken belengette.  

A történtek előzménye, hogy az EPP egy olyan alapszabály-módosításról tervezett szavazni, amelynek értelmében ki lehetne zárni nemzeti delegációkat; a módosítást szerdán az EPP megszavazta, mire a Fidesz bejelentette a frakcióból történő kilépést.

Mindezt az ellenzéki pártok és képviselők nem hagyták szó nélkül. 

Gyurcsány: „Egy igazi lúzert látunk”

„Ebben a percben hivatalos lett. Ízlelgetik már a vereség ízét. Lehet itt magyarázkodni, mint az oviban, hogy »de hát nem kizártak minket, hanem mi magunk léptünk ki.« A lényeg ugyanaz. Vesztesek.

Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük.

És mi majd folytatjuk. Egy év múlva itthon is veszíteni fognak” – írta a Facebookon Gyurcsány Ferenc a DK elnöke. 

„Orbán sorozatban a sokadik csatáját veszti el Európában. Ő lett Európa lúzere. A nagyszájú kisfiú, aki csak ordibálni tud, de a végén mindig veszít. Európa leszámolt Orbánék világával. Most mi jövünk: ugyanezt kell tennünk 2022-ben a választásokon itthon” – fogalmazott hasonlóan Molnár Csaba, a párt EP-képviselője. 

Fekete-Győr: „Kidobták a rohadt narancsot”

„Több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot. Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle. És hiába támadják azzal a jogállamisági mechanizmust, hogy az csak »politikai fegyver«, mindenki tudja, hogy egyszerűen csak lopni akarnak. 

Orbán ma tovább távolodott Európától, és tovább közeledett valódi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz.

Lassan talán arra is megnyílik a lehetőségük, hogy minden európai szövetségüket hátrahagyva az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot. Tőlünk aztán nyugodtan mehetnek Moszkvába – csak az országot ne vigyék magukkal” – írta Fekete-Győr András Momentum-elnök és miniszterelnök-jelölt a Facebookon. 

„A Fidesz távozása európai pártcsaládjának frakciójából azt is jelenti, hogy a magyar kormánypárt többé nem tagja annak a fórumnak, ahol a fontos döntéseket hozzák, mert túl kínos lett Európában. A Fidesz most újra megtanulhatta, a zsarolása nem működik. A mai döntés azt jelzi, hogy végre a Néppárt is felismerte, amit évek óta lehetett tudni: a Fidesz csak játszik európai szövetségeseivel, és esze ágában sincs változtatni politikáján. A több éve húzódó vitában a Néppárt újra és újra csak vörös fonalakat állított fel, amit a Fidesz újra és újra megszegett” – nyilatkozta Cseh Katalin a párt EP-képviselője. 

Ujhelyi: „A Fidesz bűne”

„Megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása. A kormánypártiak most még nehezebb helyzetbe kerülnek, hiszen Európa szélsőséges ellenzékéből nullára csökken az érdekérvényesítő képességük. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország érdekei is kispadra kerülnek; mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a Fidesz partvonalra sodródása minimális károkat se okozzon a hazánknak és a magyar embereknek. (...) A haza érdeke, hogy 2022-ben mi is kirakjuk őket a hatalomból, mint ahogy a keresztény-konzervatív néppárt is teszi az európai frakciójából” – ezt pedig Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írta közleményében . 

Hadházy: „Ez jó hír is lehetne”

„Ez jó hír is lehetne, mert azt mutatja, hogy a Fidesz elvesztette a politikai védettségét és érinthetetlenségét Európában. A rossz hír viszont az, hogy a Fidesz nem fog megállni ezen a lejtőn, ha mi magunk nem állítjuk meg az ámokfutását. Minden diktatúrába vezető útra jellemző, hogy a növekvő elégtelenségre egyre durvuló lépésekkel válaszol a hatalom. Európa eddig sok mindent megengedett Orbánnak, de nyilvánvalóan vannak olyan lépések, amiket már nem lehet az EU-n belül megtenni. Amit például Orbán mentora Navalnijjal tesz, az EU-n belül elképzelhetetlen lenne.

Eljuthatunk odáig is a teljes diktatúrába vezető úton, amikor már erre is szüksége lehet a hatalomnak.

Ha addigra már a kontroll az eurómilliárdok sem érkeznének kontroll nélkül, egyszerűen nem lenne érdeke Orbánnak a maradásra. Ezt kell megakadályoznunk, de ezt csak mi tudjuk megtenni, nem az EU!” – írta Facebookon Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

 Gyöngyösi Márton: „Orbánnak nem számít a magyar emberek jóléte”

„A Fidesz távozása az EPP-ből jól mutatja Orbán Viktor értékválasztását: neki nem számít, hogy az évszázad legnagyobb válsága idején a legtekintélyesebb pártcsalád tagjaként tárgyalhasson. Nem számít neki Magyarország érdeke, és a magyar emberek jóléte sem. Neki az számít, hogy senki se merészeljen kritikát megfogalmazni diktatórikus törekvéseivel szemben” – ezt Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője közölte a Facebookon. 

„Nem lesz jó Magyarországnak”

„Ettől nem lesz jó Magyarországnak, ettől még az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével” –így reagált az LMP a kilépés hírére. 

„Mielőtt az Európai Néppárt kirakhatta volna Orbánék szűrét, önként ugrottak ki az eddigi pártcsaládjukból. Ide vezetett az, hogy a Fidesz politikája undort és megvetést vált ki minden jóérzésű és tájékozott magyar és európai emberből, pártállástól függetlenül” – ez a Párbeszéd értékelése a Fidesz bejelentéséről. 

„Örömteli, hogy az Európai Néppárt, a világban felerősödő jobboldali populizmus ellenére továbbra is elkötelezett híve az integrációnak, a jogállamiságnak és az alapvető emberi jogoknak. Sajnos mindez a Fideszről eddig sem volt elmondható, és most a kilépésükkel ezt egyértelműen be is bizonyították, ahogy azt is elismerték, hogy Orbán Viktor és pártja se nem európai értelemben vett konzervatív, se nem kereszténydemokrata. Ami maradt a Fideszből, csupán egy szélsőséges populista, kirekesztő, autoriter formáció, amely megkeseríti a magyar társadalom mindennapjait, Európában pedig korrupciós ügyeivel, valamint kirekesztő szemléletével hívja fel magára a figyelmet.  (...)” – a Magyar Liberális Párt ezt tette közzé a Fidesz néppárti frakciót elhagyó döntésére. 

 

 

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk