Karácsony Gergely: 90 napnál nem tarthat tovább a felhatalmazás

  • narancs.hu
  • 2020. március 23.

Belpol

Támogatja a rendkívüli intézkedések hatályának meghosszabítását és a felhatalmazást, de csak garanciákkal és maximum 90 napig.

Karácsony Gergely, Budapest főpogármestere a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra a véleményét a napirenden levő felhatalmazási törvényről.

Karácsony kijelenti: "A koronavírusnak nincsen nemzetisége, se pártállása. A járvány nem kormánypárti vagy ellenzéki."

Karácsony kiefjti, hogy mindenkinek van felelőssége a védekezésben és a járvány következményeinek enyhítésében, de a legnagyobb felelősség a kormányé, ehhez a felelősséghez felhatalmazás is tartozik – de kizárólag garanciákkal.

Karácsony szerint most, annak ellenére, hogy az elmúlt 10 évben erre nem adott alapot, nincs idő mérlegelni, mennyire bízunk meg a kormányban, mert

"a kormány van egyedül abban a helyzetben, hogy érdemben cselekedni tudjon. Napokra vagyunk attól, hogy az olaszországihoz hasonló helyzettel szembesüljünk a kórházakban."

Főpolgármesterként kijelenti:

"támogatom, hogy a Kormány meghosszabbíthassa az eddigi intézkedéseinek hatályát, és ha szükséges a járvány elleni védekezéshez, újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon. Garanciák persze kellenek. Kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni."

Hozzáteszi, hogy a különleges jogrend azonban nem érintheti:

  • a választási törvényeket,
  • az Országgyűlés működését és
  • a sajtó szabadságát.

Karácsony szerint a kormány akkor fogadhatja csak el a rendkívüli felhatalmazáshoz szükséges bizalmat, ha ezekkel a garanciákkal az iránta való közbizalmat helyreállítja.

Nyugtassa magát Naranccsal a kényszerű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk