Karácsony Gergely: A kormány arra készül, hogy kiretusálja Nagy Imrét a történelemkönyvekből

  • narancs.hu
  • 2018. június 16.

Belpol

Elvégre Schmidt Mária is megmondta: „Nagy Imre nem volt hős”.

Egyaránt Nagy Imre szellemi örökösének nevezte pártját Hiller István, az MSZP választmányi elnöke és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, miután szombaton, kivégzésének hatvanadik évfordulóján, megkoszorúzták az egykori miniszterelnök szobrát Budapest belvárosában.

false

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Karácsony keserédes évfordulóról beszélt, szerinte ugyanis az 1956 után eltiporni akart szellem 1989-ben feltámadt, mert „újra hittünk abban, hogy Magyarországon szabadság lesz, és újra köztársaságban élhetünk”. Karácsony azt mondta, „a zsarnokság újra és újra feléledő erőivel szemben újra meg kell védenünk a köztársaságot és a szabadságot”. A társelnök arról is beszélt, hogy a kormány arra készül, hogy Nagy Imrét kiretusálja a történelemkönyvekből, a Fidesz pedig elvitetné az országház tőszomszédságából a szobrát. Szerinte ezt azt jelenti, hogy „tulajdonképpen Nagy Imre szellemét is el akarják távolítani”. Elmondta, éppen ő volt az egyetlen 20. századi politikus, akit minden magyar polgár a történelem jó oldalára sorol. Így szerinte ha a cél az volna, hogy a történelem egybeforrassza a magyarokat, akkor Nagy Imre az egyik alkalmas személy volna erre.

Hiller István az eseményen arról beszélt, hogy a mai hatalom törekvése ellenkezik 1989 szellemiségével, „itt arról van szó, hogy Nagy Imrét akarják arrébb tenni a magyar történelemből. „Ha a politika hadat üzen a tudománynak, ideig-óráig uralkodhat rajta, de még soha, soha nem győzedelmeskedett felette” – jelentette ki a szocialista párt politikus.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk