Karácsonyék bruttó 200 ezres rezsitámogatást adnak minden fővárosi cég dolgozójának

  • narancs.hu
  • 2022. október 7.

Belpol

Lehet, fájdalmas döntéseket kell majd meghozniuk ehhez. 

Kétszázezer forintos rendkívüli rezsitámogatást kapnak a fővárosi cégek és intézmények dolgozói – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely elmondta, péntek hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal. Igyekeznek ledolgozni a lemaradást, és azt kérte, mindenki a megszokott időben tegye ki a kukákat.

A hulladékszállításban kialakult krízishelyzet azzal a szociális válsághelyzettel függ össze, amely a legtöbb magyar háztartásban jelentkezik. A krízis felhívta a figyelmet arra, hogy megbecsült munkavállalók nélkül nem lehet a közszolgáltatásokat ellátni, mondta a főpolgármester. Az elmúlt napokban egyeztettek a fővárosi cégekkel, intézményekkel és szakszervezetekkel, és arra jutottak, hogy a rendkívüli rezsitámogatást, amelyet a hulladékszállításban dolgozók kapnak, kiterjesztik a „Budapest-család” minden munkavállalójára. Heteken belül a főváros minden intézményének és cégének munkavállalója – a vezetők kivételével – megkapja a támogatást.

A főpolgármester kiemelte, ha meg akarják őrizni a város mindennapi életét alapvetően meghatározó közszolgáltatásokat, akkor segítséget kell nyújtaniuk a munkavállalóknak a nehéz helyzetben. A főváros is „borzasztó nehéz helyzetben van” az energiaárak elszabadulása és az infláció miatt, és egyelőre nem tudják, honnan lesz forrás a támogatásra, de Budapestnek a lehetőségein túllépve segítenie kell a munkavállalóknak, „hogy ezt a válságot közösen túléljük”, mondta. 

Bár a cégek rendelkeznek bérmegtakarítással, de fel vagyunk készülve arra, hogy pluszforrást kell biztosítanunk a rendkívüli rezsitámogatáshoz. Lehet, hogy fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk

– jegyezte meg, kiemelve, hogy ezeket a döntéseket nem a munkavállalók és a közszolgáltatások rovására hozzák majd meg.

A főpolgármester megköszönte, hogy a budapestiek szolidárisak voltak a hulladékszállításban dolgozókkal, akik nap mint nap a városért dolgoznak, „nem megfelelő bérezés mellett”, a főváros ugyanis bérmennyire szeretné, nem tudja kielégíteni igényeiket. Mint mondta, Budapest szolidáris város, segített többek között a koronavírus-járvány idején, az ukrajnai menekültek ellátásában és akkor is, amikor a közeli településeken megszűnt a vízszolgáltatás, „nem kérdeztük, kinek a feladata”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk