Nem lesz Budapest-törvény, de a Liget-projekt kérdésében együttműködő a kormány a fővárossal

  • narancs.hu-MTI
  • 2019. november 6.

Belpol

Azt még nem tudni, hogy épül-e atlétikai stadion.

Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, miután véget ért a kormányülés.

A hvg.hu beszámolója szerint a még a Tarlós-éra alatt létrejött Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a jövőben is működni fog, aminek ülésein Karácsony is részt vesz.

A főpolgármester felvetette, hogy a kormány hozzon létre egy Budapest-törvényt, aminek köszönhetően egyszerűbb és átláthatóbb lenne a főváros közigazgatási viszonyrendszerre a kormánnyal, de Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, a kormány részéről nincs szándék ennek megvalósítására. Karácsony ezt „tudomásul vette”, de leszögezte, célja, hogy intézményesüljön valamilye kapcsolat a kormány és a Budapest között.

Ezután Karácsony Gergely elmondta, tájékoztatta a kormányt arról, hogy milyen döntéseket hozott a Fővárosi Közgyűlés kedden. Javaslata szerint a fővárosnak és a kormánynak tárgyalásba kell bocsátkoznia, hogy olyan beruházások ne valósuljanak meg a Ligetben, amelyek kivetelezése még érdemben nem kezdődött meg: név szerint az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Színházra utalt. Hozzátette, az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről is döntött a közgyűlés.

Karácsony azt kérte a kormánytól, hogy várják meg a következő közgyülés ülését, mert ott döntés születik az atlétikai stadionról. A Liget-projekthez még hozzáfűzte, egyetértés volt abban, hogy át kell szervezni a helyi közösségi közlekedést, hogy csökkenjen az átmenő forgalom.

Gulyás Gergely azt mondta, a kispesti Budapest Honvéd stadion és a kézicsarnok felépül, az atletikai stadion esetében pedig várják a főváros döntését. Orbán Viktor az ülésen egyértelművé tette, hogy nem kíván a kormány olyan fejlesztéseket végrehajtani, amire egy kerület arra nem tart igényt.

Karácsony megérkezett Orbánhoz

A főpolgármester busszal ment a Budai Várba. Megérkezett Karácsony Gergely a Budai Várnegyedbe, hogy Orbán Viktor miniszterelnök meghívására részt vegyen a kormányülésen. Újságírói kérdésre a főpolgármester elmondta, a főváros és kormány közti együttműködés megindítását várja a találkozótól. Mivel nincs előterjesztés, ezért konkrét ügyekről kevésbé lesz szó.

Figyelmébe ajánljuk