Karácsony ha kell, arra buzdítja a budapestieket, hogy a testükkel védjék meg a Városligetet

  • narancs.hu
  • 2020.11.30 15:10

Belpol

De a főpolgármester maga sem retten majd vissza a polgári engedetlenségtől, ha minden igaz.

A Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal „jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára” – közölte a főpolgármester abban az interjúban, amit a VIP (vagyis a Very Important Planet) nevű, öndefiníciója szerint a Párbeszéd Magyarországért párt köreiből indult zöld szemléletű portálnak adott. Karácsony Gergely hozzátette, most erre a lépésre keresik a megfelelő „jogi ellenlépéseket”.

Mindez új fejlemény a kormány és a főváros közti jogi-adminisztrációs csatározásban a függőben lévő Liget-projektes beruházás sorsáról. Hisz' a fővárosi közgyűlés szeptemberben fogadta el a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amely szerint a Liget Projekt részeként megépíteni tervezett, de még nem kivitelezett Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és az Innováció Háza kikerültek az építési terület besorolás alól, így ezen beruházásokat elvileg nem lehetne elindítani. Ám még ez előtt a kormány a közgyűlés előtti napon rendeletben tiltotta meg a fővárosnak a városligeti építési szabályok módosítását.

„Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit” – mondta Karácsony, polgári engedetlenségre biztatva a lakosságot a Városliget zöld felületeinek megóvása érdekében.

(VIP)

Neked ajánljuk

Érted

  • A szerk.

Mára nyilván egyre kevesebben emlékeznek a létező szocializmus egy szerfelett jellemző, utazási hirdetésnek álcázott aranyköpésére: Látogasson el a Szovjetunióba, mielőtt a Szovjetunió látogat el önhöz! Ahogy a dolgok manapság Magyarországon állnak, hiába az óhatatlan elöregedés, ezt a viccet hamarosan újra vágja majd öreg s fiatal.

Szívünkből szól

  • - minek -

A vancouveri Front Line Assembly, az elektro-indusztriál színtér egyik elpusztíthatatlan ősbölénye immár 35 éve aktív, és ezt mindjárt az év elején megünnepelték 17. albumuk megjelenésével.

„A többségük örült”

Bő másfél évtizede ad ki archív felvételeket – kizárólag kedvtelésből. A Moiras Records portfóliójában az Illéstől a CPg-ig, a Liversingtől a Solarisig szinte a teljes 20. századi magyar könnyűzene helyet kapott, bár azt nehéz lenne eldönteni, hogy ezek közül melyik értékes, illetve melyik az, ami legfeljebb érdekes.

Rezervátum

  • TPP

Azzal indul a film, hogy a nagykorúság küszöbén álló Mikuan és Shaniss elválaszthatatlan barátnők, és azzal zár, hogy útjaiknak mégis, szükségképpen el kell válniuk.

Szerencse dolga

  • Bacsadi Zsófia

Úgy tűnhet, hogy a Világtalan egy kicsit rossz időben érkezett – pedig épp jókor. A hasonszőrű, olcsó B thrillerek a videókazetták korszakában élték aranykorukat, tucatjával készültek ilyesmik egyenesen a tékák polcaira.

Hanks a lelke mindennek

  • - köves -

Képzeljük el Amerikát, egy kibékíthetetlenül megosztott országot, ahol az állampolgári sebek olyan frissek, hogy az alapvető emberi tisztesség szobra, Tom Hanks is bizalmatlanul méregeti honfitársait, főleg persze sötétedés után a poros föld­utakon.

Búgnak a tárnák

  • Dékei Kriszta

Nagytétény híres a mélyben elnyúló, hatalmas pincerendszeréről; a mészkő- és bentonitbánya felhagyott járataiban bor- és pezsgőpincészetek rejtőznek.

A másik kanapén

  • Sándor Panka

Az első lezárások óta foglalkoztatja a szakmai közeget, hogy színház-e egyáltalán az online színház. Sokan sokfélét gondoltak már a témáról, alkotói oldalról is sokan sokféleképpen próbálták már ki az online megoldásokat.

Múltba fagyva

Amikor Fodor Tamás 1972-ben megkérdezte a XI. kerületi agitpropost, hogy mégis, mi bajuk az előadásaikkal, a káder így felelt: „Ki beszél itt előadásokról?” Egyszerűen nem tűrhetnek meg idegen testet a szervezetben, mert az gyulladást okoz.