Karácsony ha kell, arra buzdítja a budapestieket, hogy a testükkel védjék meg a Városligetet

  • narancs.hu
  • 2020. november 30.

Belpol

De a főpolgármester maga sem retten majd vissza a polgári engedetlenségtől, ha minden igaz.

A Sára Botond vezette fővárosi kormányhivatal „jogsértő módon kiadta az építési engedély módosítását a Nemzeti Galériára” – közölte a főpolgármester abban az interjúban, amit a VIP (vagyis a Very Important Planet) nevű, öndefiníciója szerint a Párbeszéd Magyarországért párt köreiből indult zöld szemléletű portálnak adott. Karácsony Gergely hozzátette, most erre a lépésre keresik a megfelelő „jogi ellenlépéseket”.

Mindez új fejlemény a kormány és a főváros közti jogi-adminisztrációs csatározásban a függőben lévő Liget-projektes beruházás sorsáról. Hisz' a fővárosi közgyűlés szeptemberben fogadta el a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amely szerint a Liget Projekt részeként megépíteni tervezett, de még nem kivitelezett Nemzeti Galéria, Városligeti Színház és az Innováció Háza kikerültek az építési terület besorolás alól, így ezen beruházásokat elvileg nem lehetne elindítani. Ám még ez előtt a kormány a közgyűlés előtti napon rendeletben tiltotta meg a fővárosnak a városligeti építési szabályok módosítását.

„Rendkívül békés embernek tartom magam, de ha a jogszerűtlen engedély birtokában megindul az építkezés, akkor, ha kell, a saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet, és erre buzdítok majd minden budapestit” – mondta Karácsony, polgári engedetlenségre biztatva a lakosságot a Városliget zöld felületeinek megóvása érdekében.

(VIP)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.