Karácsony kihátrált Tóth Csaba mögül

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 24.

Belpol

Ha zuglói lenne, nem rá szavazna.

Ha még Zuglóban élne, nem Tóth Csabára szavazna az előválasztáson, hanem Hadházy Ákosra - mondta Karácsony Gergely főpolgármester a miniszterelnök-jelöltek péntek esti vitáján az RTL Klubon.

Tóth Csabát Karácsony pártszövetsége, az MSZP-Párbeszéd indítja az előválasztáson, és a főpolgármester korábban személyesen is a támogatásáról biztosította, annak ellenére, hogy amikor 2014 és 2019 között Karácsony zuglói polgármester volt, finoman szólva sem volt zökkenőmentes a kapcsolata a zuglói MSZP-t vezető Tóthtal.

Karácsony azzal indokolta véleményének megváltozását, hogy Hadházy Ákos, Tóth ellenfele az egy héttel ezelőtti zuglói előválasztási vitán kihozott egy újabb ügyet a szocialista képviselőről, aki az iratok szerint egy alapítvány mögé rejtette ingatlanvagyonának egy részét, amit így vagyonnyilatkozatában sem tüntetett fel.

A főpolgármester mai kijelentése ugyanakkor annyiban meglepő, hogy ugyanezen ügy miatt pár napja a Jobbik etikai eljárást kezdeményezett Tóth Csaba ellen, és akkor többek között a Párbeszéd is arra szavazott, hogy Tóth Csaba nem vált méltatlanná az előválasztáson való indulásra.

A momentumos Fekete-Győr András Dobrev Klárától és Jakab Pétertől is megkérdezte, megvonják-e a támogatásukat Tóth Csabától, de ők nem válaszoltak egyértelműen. Dobrev arra utalt, hogy ők támogatták volna a Tóth elleni etikai eljárást, Jakab pedig nem szólalt meg a vita ezen részében. 

A gyakorlatban egyébként nem fog felmerülni az a kérdés, hogy Karácsony Gergely Tóth Csabára szavaz-e, mert néhány hónapja az állandó lakcímét áttette egy budai bérelt lakásba, és már le is szavazott a párbeszédes Tordai Bencére az előválasztáson. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk