Karácsony: Legyen Alekszej Navalnijról közterület elnevezve Budapesten

  • narancs.hu
  • 2024. február 20.

Belpol

De egy fővárosi rendelet szerint várni kell 5 évet.

Karácsony Gergely egyetért azzal a civil kezdeményezéssel, hogy Alekszej Navalnijról közterületet nevezzenek el Budapesten,

de ebben az esetben is él az a rendeletben is szabályozott elv, hogy csak halála után öt évvel lehet valakiről közterületet elnevezni – írja a főpolgármester a Facebook oldalán.

Karácsony szerint "Navalnij emlékezete megkívánja, hogy mindig tartsuk magunkat a jog uralmához".

"Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata. Ha valaki méltó arra, hogy Budapesten közterület viselje a nevét, ő bizonyosan az."

 
Navalnijt gyászoló feliratok és virágok a Bajza utcai metrómegállónál, az orosz nagykövetség előtt
Fotó: Olvasói fotó/Magyar Narancs

A főpolgármester hozzátette, hogy a Varsó, Pozsony, Prága és Budapest által elindított, immár több mint 30 nagyvárost magában foglaló Szabad Városok Szövetségének pedig javasolni fogja, "alapítsunk díjat Alekszej Navalnij nevével, emlékére, és örökségének életben tartására".

Az Európai Unió mindeközben bejelentette, hogy a február 16-án az orosz sarkvidéki börtönben gyanús körülmények között meghalt orosz ellenzéki politikusról nevezi el a súlyos emberi jogi jogsértések esetében alkalmazott uniós szankciós eszközt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk