Karácsony: „Magyarország ismét a semmiért állt a történelem rossz oldalára”

  • narancs.hu
  • 2022. október 20.

Belpol

A főpolgármester szerint a megemelt rezsiszámlák Putyin háborúját gazdagítják.

„Szembemegyünk Európával, szembemegyünk a szövetségeseinkkel és ismét, mint sajnos már oly sokszor, a vesztes oldalra állunk” – fogalmazott Karácsony Gergely csütörtöki Facebook-posztjában

A főpolgármester szerint semmit sem kapunk azért a „vállalhatatlan hintapolitikáért”, amit a kormány művel, az olcsó gáz pedig csak egy újabb fideszes mítosz. Bejegyzésében kiemelte, Bulgária fővárosában, Szófiában a gáz köbméterenkénti piaci ára novemberre 350 forint, míg a magyar kormány ezt 1500 forintos köbméterenkénti áron kötötte le a budapesti távfűtés részére.

„Hol van az olcsó orosz gáz? Sehol. Nincs olcsó orosz gáz, hiszen ha lenne, nem kellene brutálisan megemelt rezsiszámlákat fizetni az önkormányzatoknak, a vállalkozásoknak és a magyaroknak” – írta bejegyzésében Karácsony Gergely. Hozzátette:

„Putyin nagyon drágán adja a gázt hazánknak, a megemelt rezsiszámláink pedig végső soron az ő háborúját gazdagítják.”

Karácsony szerint emellett a megemelt villanyszámlát sem azért kell fizetni, mert a Paksi atomerőmű elkezdett volna hirtelen drágábban termelni. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Egyszerűen azt a horribilis lyukat, amit ütöttek a magyar gazdaságon az elfuserált orosz függőséggel és a drága orosz gázzal, úgy tömik be, ahogy csak tudják.” A főpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy míg Zágráb rögzített áron, körülbelül 30 forintos áron kap egy kilowattóra áramot a horvát államtól, addig a magyar fővárosnak ugyanezért 462 forintot kell fizetnie, miközben Paks nagyjából 12 forintért termel meg egy kilowattórányi áramot.

Karácsony Gergely kijelentette:

„Magyarország ismét a semmiért állt a történelem rossz oldalára.”

A főpolgármester még október elején írt nyílt levelet Orbán Viktornak, amiben több ellenzéki polgármesterrel együtt arra kérték a miniszterelnököt, hívja össze a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett Nemzeti Energiacsúcsot. Erre néhány nappal később a kormányfő helyett Gulyás Gergelytől érkezett válasz, aki szerint a rezsicsökkentés megszűnésével járna, ha az önkormányzatok olcsóbban kapnák az áramot.

(Címlapképünk forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala. Fotós: Merész Márton/Népszava Online)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk