A főváros kötelezővé teszi a maszkviselést Budapesten a zárt terekben

  • narancs.hu
  • 2021. november 18.

Belpol

Karácsony Gergely javasolta a közgyűlésnek, jövő csütörtöktől legyen kötelező a maszk viselése Budapest nyilvános, de zárt tereiben, de közben a kormány is lépett.

Legyen kötelező a maszk viselése november 25-étől Budapesten a nyilvánosság számára nyitva álló, de zárt terekben – javasolja Karácsony Gergely főpolgármester. A közösségi oldalon azt írta, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén – ha addig a kormány nem vezet be ugyanilyen korlátozó intézkedést – erről a rendelettervezetről fognak dönteni. A kormány azonban döntött:

A főpolgármester a Facebookon bejelentett javaslatot indokolva azt írta, hogy miközben a környező országok – így a kormányfő által korábban „laboratóriumként” említett Ausztria – már régen szigorúbb járványügyi intézkedéseket vezetett be, „Orbánék gyáván hallgatnak és kormányzás helyett csak hárítják a felelősséget”. 

Pedig drámai mértékben nő a vírusos esetek és a halálos áldozatok száma, és a hozzáértők a Magyar Tudományos Akadémiától a Magyar Orvosi Kamaráig egyetértenek abban, hogy a járvány terjedésének lassításához kötelezővé kell tenni a maszk viselését azokban a zárt terekben, ahová bárki bemehet.  

„Ennek mihamarabbi bevezetése szükséges ahhoz, hogy elkerülhessük a kórházak túlterhelődését és a keményebb, fájdalmasabb intézkedéseket. A Fővárosi Önkormányzat eddig is megtette azt, amit biztos jogi alapokon állva megtehetett: a saját intézményeink már elrendelték a kötelező maszkviselést, illetve kértük a Kormányt, hogy vagy lépjen maga, vagy adjon kifejezetten lehetőséget az önkormányzatok számára a szabályozásra. A járványgörbe alakulása mellett nem várhatunk tovább a döntésképtelen kormányra” – érvel a főpolgármester.

Akik nem viselik a maszkot az előírtak szerint, azokat elsősorban figyelmeztetni kell Karácsony Gergely szerint, és csak ezután kell legfeljebb 200 ezer forintos bírságot kiszabni.  Azt reméli, bírságolásra nem lesz szükség, mert a budapestiek együttműködőek: amióta kötelező a maszkviselés a közösségi közlekedés járatain, a legtöbben fegyelmezetten betartják ezt a szabályt

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk