Szombattól kötelező lesz a maszkviselés zárt térben

  • narancs.hu
  • 2021.11.18 15:40

Belpol

Az egészségügyben pedig kötelezővé teszik a harmadik oltást - mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

Péntek éjféltől, azaz szombattól zárt térben kötelező lesz a maszkvielés - jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a döntés értelmében kötelező lesz tehát a maszkhasználat a boltokban, színházakban, mozikban, valamint az olyan, szolgáltatást végző üzlethelyiségekben, ahol egyszerre ötnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. Továbbra sem kell azonban maszkot hordani a sportolás céljául szolgáló helyszíneken. Az 500 fősnél nagyobb rendezvények ezentúl is csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

A kormány bejelentése előtt nem sokkal Karácsony Gergely főpolgármester közölte: a főváros kötelezővé teszi a maszkviselést Budapesten a zárt terekben.

Gulyás Gergely bejelentette azt is:

kötelezővé teszik a harmadik oltást az egészségügyben, és hasonló intézkedés bevezetését tervezik az államigazgatásban.

A matematikusok szerint a járvány november végén-december elején tetőzhet - mondta a miniszter. Hozzátette, szakemberek szerint érdemi védettséget csak és kizárólag az oltás jelent. A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát, ebben az esetben a járvány utolsó hulláma lehet a negyedik. Az oltatlanok pedig saját életük mellett mások egészségét is veszélyeztetik.

Gulyás Gergely szokás szerint az újságírók kérdéseire is válaszolt. 

  • A Városháza feltételezett eladásával kapcsolatos, a kormánypárti médiában pörgő hírekről azt mondta, a kormány nem foglalkozik vele. Ugyanakkor szomorúan veszi tudomásol „a rendezetlen viszonyokat, káoszt”, illetve azt, Karácsony Gergely főpolgármester nem tud arról, hogy a munkahelyét al akarják adni. A kormánynak egyébként nincs információja a Városháza eladásáról. Nem lepte meg, hogy Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök neve is előkerült az ügyben. 
  • Márki-Zay Péter rezsicsökkentést firtató nyilatkozataival kapcsolatban úgy reagált, a baloldal talált egy miniszterelnök-jelöltet, aki összhangban nyilatkozik a 2010 előtti tapasztalt kormányzati gyakorlattal, amikor az áram kétszeres, a gáz pedig háromszoros áron volt elérhető. (Márki-Zay egyébként korábban már cáfolta, hogy azt mondta volna, eltörölné a rezsicsökkentést.)
  • A járvánnyal kapcsolatban több kérdést is feltettek az újságírók. Az egészségügyi dolgozóknak a második oltást követő hetedik hónap végéig kell felvenniük a harmadik oltást. Az államigazgatásban dolgozók közül azok jelentik a legnagyobb veszélyt, akik sokakkal találkoznak, így például az ügyfélszolgálatokban dolgozók. Ausztriában az oltatlanok kijárási korlátozás alá esnek, a kormány minden ilyen döntést figyel, de még hasonló intézkedést nem rendeltek el Magyarországon. A szomszédos országokban a tesztelést ingyenessé tették, nálunk ilyen nem lesz. Ha szükséges akkor az éttermek, kávézók látogatását is korlátozhatjak. A tömegrendezvényeken csak oltottak vehetnek részt, ezért nem fogják betiltani az ilyen programokat. A tervek szerint a digitális oktatás nem tér vissza. Örül a miniszter annak, hogy a fővárosban is kötelezővé teszik a maszkviselést. A negyedik oltásra, ha lesz ilyen, akkor rendelkezésre áll elegendő oltóanyag. 
  • A benzinár befagyasztását három hónapra tolták ki, ami ha lejár, akkor újabb döntést hoznak. Ezt nem befolyásolja a veszélyhezet, amit vélhetően meg fognak hosszabbítani. Más területen nem tervezik befagyasztani az árakat. 
  • Az inflációval kapcsolatban azt mondta, a kormány várja, hogy a Magyar Nemzeti Bank a jövő évi prognózisát közzé tegye. A jegybank és a kormány álláspontja megegyezik, miszerint jövőre az infláció 3 százalékos lesz. 
  • Megvizsgálják az Európai Bizottság azon döntését, miszerint a Stop Soros törvénycsomag jogszabálysértő. 
  • Szerinte gyakori az, hogy egy minisztériumban a miniszter általános helyettesére, egy államtitkárra ruház át jogköröket. Tehát nincs kivetni való abban, hogy a Varga Judit igazságügyi miniszter helyett Völner Pál államtitkár írta alá a megfigyelési engedélyeket, amint az a Pegasus-ügy során kiderült. 
  • A Turi György úszóedzővel kapcsolatos hírekről azt mondta, a Büntető törvénykönyv az ilyen cselekményeket szigorúan bünteti, a kormány pedig létrehozott egy áldozatsegítő központot. Viszont az ilyen eljárásokban akkor lehet igazságot szolgáltatni, ha nem évtizedek multán vádolnak meg valakit. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk