Karácsony továbbra is kitart a Budapesti Diákváros mellett

  • narancs.hu
  • 2021. április 17.

Belpol

„Nem engedek” – írja a főpolgármester.

„Még a saját embereit sem kíméli a kormány, hogy lakájtempóban kiszolgálja a kínai gazdasági-politikai érdekeket. Először több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügyét dobta sutba, majd megalázta saját kormányának tagjait is. Fürjes és Vitézy urak méltatlan helyzete iránti együttérzésemmel együtt is újra csak azt tudom mondani: kitartok a Budapesti Diákváros, vagyis több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye mellett. És nem engedek” – kezdi mai Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint a kínai pártirányítás alatt álló Fudan egyetem Budapestre telepítése, mint cseppben a tenger mutatja, miféle „kormányzás” is folyik Magyarországon. Karácsony emlékeztet arra, hogy a kormány 2019-ben kötött megállapodást már az új fővárosi városvezetéssel többek között a Budapesti Diákvárosról. „Olcsó lakhatást a magyar fiataloknak, egészségügyi fejlesztéseket, a Budapesti Nagyerdő zöldfejlesztését tudtuk kiharcolni, és azt, hogy a kormánynak olyannyira fontos stadion úgy épüljön meg, hogy kilenc napig kiszolgálja az atlétikai vb-t, de utána legalább 90 évig a ferencvárosiak és általában a budapestiek szabadidejét, szórakozását, sportolási lehetőségeit biztosítsa. Megállapodtunk, aláírtuk, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is dokumentumba foglalta” – emlékeztet a főpolgármester.

Ehhez képest azonban a kormány megállapodott a kínai állammal, miszerint a területre 500 milliárdos kínai hitelből, kínai vállalatok építhetik a Fudan egyetemet. "Mikor mindez az aljasság kiderült, Ferencváros polgármesterével együtt tiltakoztunk. Nem máshoz, csakis az adott szóhoz, a megkötött megállapodáshoz ragaszkodtunk. Erre Fürjes és Vitézy urak olyan terveket mutattak – gondolom, megnyugtatásul -, amelyek szerint diákváros is és kínai egyetem is meg tud épülni" - tette hozzá Karácsony Gergely, megjegyezve: másnap kiderült, hogy a bemutatott tervek nem többek "blöffnél", mert a kínai egyetem igenis kollégiumi épületek helyére van tervezve.

Jelezte: amikor ezt szóvá tették, késő éjszaka megjelent egy kormányhatározat a közlönyben, amely "lenullázza" azt a munkát, azt a több százmillió forintot, amelyet Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és csapata a diákváros terveire fordított eddig, és az egészet odaadta a miniszterelnök "kedvenc végrehajtójának", Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

 „Újra mondom: egyetlen négyzetmétert sem hagyunk elvenni a Budapesti Diákváros és a Budapesti Nagyerdő területéből” – zárja bejegyzését.

Neked ajánljuk