Karácsony visszaszól a kormánynak: "Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a védekezést"

  • narancs.hu
  • 2020. április 1.

Belpol

A kormány új javaslata a rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok kezébe adná a döntéseket.

"Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést" - ezzel az eredetileg Orbán Viktortól származó mondattal reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra az új kormányzati javaslatra, amely a veszélyhelyzet alatt elvenné a polgármesterek jogköreit.

A Semjén Zsolt salátatörvény-tervezetébe bújtatott javaslat értelmében a polgármesterek ezentúl veszélyhelyzetben csak akkor hozhatnának döntéseket, ha beszerzik az illetékes védelmi bizottságok egyetértését.

Karácsony Gergely szerint "a parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta."

Azt is írja, nem tudja elképzelni, hogyan lenne képes felelősen mérlegelni például egy kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt, vagy tűzoltó.

"Ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?