17-en vannak lélegeztetőgépen

  • BM
  • 2020. április 1.

Belpol

Úgy kell viselkednünk, mintha mindenhol jelen lenne a vírus. Megtartotta a napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Ma reggel három repülő érkezett Magyarországra, ami maszkokat, overálokat, maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat hozott, illetve további három gépet várnak még. Ezek a védőfelszerelések elsősorban az egészségügyi dolgozókhoz kerültek – derült ki az operatív törzs mai online tájékoztatóján.

Kiss Róbert alezredes elmondta, eddig 1128 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része (956) csak figyelmeztetés volt, de 49 fő ellen helyszíni bírságot kellett kivetni, 123 fő ellen pedig feljelentést kellett tenni. Eddig 9679 hatósági házi karantént rendelt el a rendőrség, 322 esetben tettek szabálysértési feljelentést, 39 üzletet figyelmeztettek, 25 helyszíni bírságot szabtak ki, és 61 esetben tettek feljelentést.

A határforgalmat illetően könnyítő intézkedéseket hoztak: ma éjféltől az ingázó munkavállalók bejutását biztosítják, nekik nem kell 14 napos hatósági karanténba menniük.

Mindenhol jelen van

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 525 főre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami egyenletes növekedést jelent, hiszen ezek alapján a megfertőzöttek a környezetükben lévőknek adják át a betegséget. Nincs olyan ugrásszerű exponenciális növekedés, mint más országokban.

Viszont az elmúlt 24 órában 4-en meghaltak, ők mind idősek voltak, mindegyikük valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedett. Ezzel az elhunytak száma 20 főre nőtt. Az átlagéletkor 73 év, közülük 12 a férfi és 8 a nő. Müller szerint ez nem azt jelenti, hogy a fiatalokat nem érinti a vírus, már tudjuk, hogy nincsenek kivételek.

Sőt minden megyében jelen van, és bármelyik településen jelen lehet a vírus. Az időseknek, diákoknak, valamint a külföldről hazaérkezőknek nagyon kell ügyelniük. Az elhunytak adatait azért kezdték el közölni, hogy az információk hitelességét nyomon lehessen követni.

Elmondta, a fertőzöttek 25 százaléka tünetmentes, 35 százalék enyhe tünetet érez magán, viszont 17 fő lélegeztetőgépen van. Továbbá eddig 40-en gyógyultak meg és távoztak a kórházból.

Néhány órán belül elpusztul

Müller újságírói kérdésre elmondta,

  • azok akik két hétig házi karanténban voltak, már semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalomra nézve, de be kell tartaniuk a higiénés szabályokat. A beteg családtagokat csak korlátozva lehet látogatni, hiszen jelen helyzetben a kórházi dolgozók nem tudnak mindig rendelkezésükre állni. Az javasolja az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időintervallumot, amikor fel lehet venni az ápoltakkal a kapcsolatot.
  • Elmondta, azok akik elkapták a vírust, de nem kellett kórházba vonulniuk, duplafalú zacskóba gyűjtsék a szemetüket. A vírus néhány órán belül elpusztul, kiszárad, ez után szabadon levihető a szemét.
  • Az országos tisztifőorvos azt mondta, tudnak olyan betegről, aki lélegeztetőgépre került az alapbetegsége miatt, majd pozitív lett a koronavírus-tesztje, viszont egy idő után kigyógyult belőle, ám nem lehet lekapcsolni a gépről.
  • Az elhunytak adatainak közlésével kapcsolatban elmondta, az adatkezelés szabályai szerint járnak el, mert azok nem köthetők egy-egy személyhez.
  • Volt olyan háziorvos, aki jelezte neki, hogy nem tart igényt az NNK által biztosított védőfelszerelésre. Továbbá mivel minden évben fel kell készülni az influenza járványra, ezért vannak védőfelszereléseik. Tud olyan háziorvosról, akinek több liter fertőtlenítője van raktáron.
  • Van egy olyan elmélet, miszerint a TBC-oltás megfelelő védekezést nyújthat a koronavírus ellen. Müller szerint erre nincs igazolt adat, de ha ez bebizonyosodik, akkor a magyar lakosság jó helyzetbe kerül, ugyanis 1953 óta minden újszülött megkapja ezt az oltást.
  • Nem tudjuk, hogy a koronavírusból meggyógyult ember fertőz-e még. Jelenlegi ismereteink szerint csak akkor fertőz, amikor tüneteket mutat.
  • Voltak olyan tüdőgyulladásos betegek, akin elvégezték a koronavírus-tesztet, viszont Müller számára meglepő módon negatívnak bizonyultak.

Figyelmébe ajánljuk