Kásler egy jogászt nevezett ki a 880 millió forinttal induló Magyarságkutató Intézet élére

  • narancs.hu
  • 2019. január 4.

Belpol

A szervezet feladata, hogy olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amikre eddig a tudományos belterjesség ellenállása miatt nem volt lehetőség.

„A Kormány elfogadta a Magyarságkutató Intézet létrehozásáról és az azzal összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 206/2018. (XI. 10.) Kormányrendeletet. E jogforrás alapján 2019. január 1. napjával létrejött a Magyarságkutató Intézet" – közölte az MTI-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hozzátéve, hogy az intézményei közé olyan tevékenységek tartoznak, mint például
„a honfoglalás előtti magyar történelem, a magyarság őstörténetének interdiszciplináris kutatása"; „a magyarság történelméből származó hazai és külföldi, elbeszélő és írott levéltári forráskutatás"; „a korai magyar történelem helyének vizsgálata a XXI. századi magyar önazonosságtudatban", vagy „a magyar kultúra egészével való összefüggésének kutatása és annak eredményének alkalmazása a köznevelésben".

A minisztérium közleménye szerint a Magyarságkutató Intézet főigazgatói tisztségére 2018. november 16. napján pályázatot írtak ki, az érvényes pályázatokat benyújtókat a miniszter által létrehozott Bíráló Bizottság hallgatta meg, s Kásler Miklós az ő véleményükett mérlegelve döntött Dr. Horváth-Lugossy Gábor József  főigazgatói megbízásáról.

Az új főigazgatóról a Magyar Idők azt írja: „Dr. Horváth-Lugossy Gábor jogász több pozícióban is dolgozott az államigazgatásban, de volt miniszteri kabinetfőnök is"; a  tisztséggel kapcsolatban Kásler a PestiSrácoknak még november végén mondta, hogy „nem a legavatottabb tudóst keressük erre a feladatra, hanem egy kiváló szervezőt, aki megteremti a nyugodt, eredményes munka alapjait.”

A Magyar Idők szerint a Magyarságkutató Intézet  feladata az, hogy „olyan kutatásokat végezzen a magyarság múltjának, nyelvének, eredetének feltárására, amikre eddig a tudományos belterjesség ellenállása miatt nem volt lehetőség". Az intézetben 101 fővel indul a munka, egyelőre 880 millió forint áll rendelkezésre.

Figyelmébe ajánljuk