Késésben Matolcsy villája

  • narancs. hu
  • 2018. május 30.

Belpol

Április helyett csak novemberre készül el a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványának (PADA) a várban lévő, Csónak utcai villája – szúrta ki a Zoom az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent építési szerződésmódosítást. A villát a Magyar Építő Zrt. építi 4,5 milliárd forintért.

A csúszást hosszasan indokolják. A Fővárosi Vízművek például nem adott vizet az épület kivitelezési munkáihoz, a belső szabályozásának előre nem látható változása következtében. Így előbb ki kellett alakítani az épület végleges vízbeállását, ami a szomszédos telken áthaladó vízbekötés nyomvonala miatt több hónapos késedelmet okozott.

  • Azután kiderült, hogy a korábbi egyeztetések ellenére nem használhatták felvonulási területként a szomszédos telket, mert közben per indult a telek tulajdonjogával kapcsolatban.
  • S még ezzel sincs vége a pechsorozatnak: tervezés közben előre nem látható bonyolult összefüggések derültek ki, amelyek miatt át kellett tervezni az épületet. A már részlegesen elkészült elektromos és épületgépészeti rendszerekre ráillesztett új konyhatechnológiai koncepció ugyanis kissé komplikáltabbnak bizonyult, mint ahogy azt várták.
  • Végül a bontáskor, illetve kivitelezéskor a meglévő tartószerkezetről derültek ki olyan műszaki rejtett hibák, amelyek borították a kivitelezési munkák ütemezését. Így például a Bástya-teremben található pillérek alapozását nem úgy kivitelezték és ezért nem úgy álltak, mint ahogy a dokumentációban szerepeltek.
  • Ha pedig ez nem lett volna elég, a PADA menet közben egy új bejárat kialakítását kérte. A bejárat megvalósításához a Csónak utcai passzázs lépcsőjét teljes mértékben el kell bontani és déli irányba elhúzva újraépíteni, melynek szükséges velejárója a meglévő lépcső alatt húzódó közművek (távhő, gyengeáramú és 0,4 kV-os kábelek stb.) kiváltása, áthelyezése.
  • Mindez együtt további 6 hónapot vesz igénybe.

A Csónak utcai villa eredetileg Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült 1872-ben. A második világháborúban az épület bombatámadásban teljesen megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során sem állították helyre, a telek üresen maradt, ám 2000 és 2007 között elindult az újjáépítés. A homlokzat ekkor elnyerte végleges állapotát, ám a munka félbemaradt. A Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa, amelynek kuratóriumi elnöke Matolcsy György jegybankelnök, az alapítvány igazgatója Szemerey Gabriella, Matolcsy unokatestvérének felesége, ezt követően vette meg az épületet.

Figyelmébe ajánljuk