Két évet kapott Hernádi Zsolt első fokon

  • narancs.hu
  • 2019. december 30.

Belpol

Ivo Sanader volt horvát kormányfő elsőrendű vádlottként hat évet kapott.

"Hernádi Zsolt másodrendű vádlott két évet, Ivo Sanader elsőrendű vádlott hat évet kapott azért, mert az ítélet szerint nemtelen megállapodást kötöttek" - tudósít az Index. A zágrábi ítélet hétfőn született meg.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat Hernádi ellen, írja a 24.hu. A horvát ügyészség szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanadernek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait.

Ezt mind a Mol Nyrt., mind Hernádi Zsolt visszautasította, a magyar hatóságok pedig megtagadták a Hernádi ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

Idén októberben azonban elkezdődött a horvátországi egyesített per, amely Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt ellen.

A vádlottak ügyvédei bizonyára fellebbeznek majd, és az is elképzelhető, hogy magát az eljárást is megtámadják, arra hivatkozva, hogy a 10,5 éve történt utalás és a több mint 11 évvel ezelőtti feltételezett megállapodás már elévülhetett.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.