Két hete maradt Ókovács Szilveszternek, hogy elkerüljék a sztrájkot az Operában

Belpol

Módosították a szakszervezetekkel kötött közbenső megállapodást, ennek köszönhetően október végéig kapott haladékot az Opera főigazgatója, hogy megszerezze a dolgozói béremelés fedezetét a kormánytól. Az elmúlt hónapok során nem sikerült.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a szakszervezetekkel augusztus elején kötött közbenső megállapodásban vállalta, hogy a dolgozók által követelt 30 százalékos béremelés fedezetét kijárja a kormánynál. A szakszervezetek szeptember 30-ig adtak haladékot a teljesítésre. A határidő lejárt, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és az Opera azonban még lejárta előtt három nappal módosította a megállapodást: október végéig megtoldották a sztrájkszervezés kezdetének időpontját.

A dalszínház dolgozói 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérték a júniusban kezdett kollektív munkaügyi vitában. Ennek első eredménye volt az augusztus elején kötött közbenső megállapodás. 10 százalékos alapbérfejlesztést kaptak az operaház dolgozói, akiknek alapbére nem érte el a minimálbér kétszeresét. Akinek meghaladta, minimum 6 százalékos emelésben részesült. Az első lépcsős béremelésért viszonzásul felfüggesztették a munkaügyi vita közbeni sztrájkfelhívás kibocsátását.

A szakszervezetek csak ideiglenesen vették tudomásul a béremelés szerényebb mértékét, továbbra is követelik a 30 százalékos növelést. Ókovács Szilveszter vállalta, hogy az alapbérek további emelése érdekében a fenntartónál, vagyis a kormánynál eljár, további forrásokat igényel. Október végéig várnak az ígéret teljesítésére, addig nem hirdet sztrájkot a két érdekvédelmi szervezet, amelyeknek abban a tekintetben is sikerült érvényesíteni akaratukat, hogy a régóta igényelt kollektív szerződés megkötése érdekében is egyeztető tárgyalásokat tartanak. Ez elég jelentős előrelépés azután, hogy eddig tizennégy bírósági végzésben marasztalták el az Opera vezetését a munkavállalói jogok sorozatos megsértése miatt. A operaház vezetése munkavállalókkal szembeni bánásmódjára jellemző volt, hogy nem reagált a szakszervezetek kezdeményezte különböző egyeztetésekre, így a kollektív szerződés megkötésére irányuló konzultációkra, vagy nem képviseltette magát vezetői szinten a tárgyalásokon. Ezt a gyakorlatot már a közbenső megállapodás szerint sem folytathatja az Opera vezetése. Csák János kulturális és innovációs miniszter egyik helyettes államtitkára írásba is adta, hogy a régi-új főigazgató által vezetett Opera folyamatosan törvényt sértett a munkavállalóival szemben. „A bíróságok eljárások folytán hozott végzéseiből látható, hogy a Magyar Állami Operaház, mint munkáltató, folyamatosan megszegte a hatályos munka törvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a törvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben” – ismerte el Szentmártoni János.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk