Ókovács Szilveszter októberig kapott sztrájkhaladékot az Opera dolgozóitól

Belpol

Egy átmeneti bérmegállapodásban Ókovács Szilveszter főigazgató vállalta, hogy a dolgozók által követelt béremelés fedezetét kijárja a kormánynál. 

Szűk három hete maradt Ókovács Szilveszternek, hogy ne hirdessenek sztrájkot a Magyar Állami Operaház (MÁO) dolgozói. Úgy tudjuk, ezt a haladékot annak köszönhetően kapta az Opera vezetése, hogy a szakszervezetekkel kötött átmenti megállapodásban

a főigazgató bevállalta, közbenjár a kormánynál a dolgozók béremeléséi igényének forrásáért.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete ennek az ígéretnek az ismeretében, továbbá egy szerényebb, első lépcsős béremelés elfogadásával felfüggesztette a nyáron kezdeményezett munkaügyi vitát, amely nélkül sztrájkot hirdettek volna. Ennek értelmében augusztustól tíz százalékos alapbérfejlesztést kaptak az operaház dolgozói, akiknek bére nem érte el a minimálbér kétszeresét. Akinek meghaladta, minimum hat százalékos emelésben részesül. Információink szerint az igazgatóság munkavállalóinak korlátozták az emelés mértékét, hogy ne lépje túl az igazgatóság összes munkavállalója bruttó bérének 10 százalékát.

Június végén számoltunk be arról, hogy az Opera dolgozói 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kérték. A szakszervezetek az átmeneti megállapodásban nem tértek el az iránytól, a béremelés mértékét csak ideiglenesen vették tudomásul, továbbra is követelik a 30 százalékos növelését. Lapunk úgy értesült, az Opera vezetése vállalta, hogy az alapbérek további emelése érdekében a fenntartónál eljár, további forrásokat igényel erre a célra. A kollektív munkaügyi vita ezzel nem zárult le, a szakszervezetek a tárgyalások eredményében bízva szeptember 30-ig nem bocsátanak ki sztrájkfelhívást.

Az munkavállaók képviselőinek abban is sikerült érvényesíteni akaratuk, hogy a régóta igényelt kollektív szerződés megkötése érdekében heti rendszerességgel egyeztető tárgyalásokat tartanak. Ez elég jelentős előrelépés azután, hogy eddig tizennégy bírósági végzésben marasztalták el az Opera vezetését a munkavállalói jogok sorozatos megsértése miatt.

Mint megírtuk, Csák János kulturális és innovációs miniszter egy helyettes államtitkára írásba is adta, hogy a régi-új főigazgató által vezetett MÁO folyamatosan törvényt sértett a munkavállalóival szemben. „A bíróságok eljárások folytán hozott végzéseiből látható, hogy a Magyar Állami Operaház mint munkáltató, folyamatosan megszegte a hatályos Munka torvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a törvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben” – ismerte el Szentmártoni János helyettes államtitkár.

A MÁO vezetése munkavállalókkal szembeni bánásmódjára jellemző volt, hogy nem reagált a szakszervezetek kezdeményezte különböző egyeztetésekre, így a kollektív szerződés megkötésére irányuló konzultációkra, vagy nem képviseltette magát vezetői szinten a tárgyalásokon. Ennek a gyakorlatnak a továbbiakban nem lehet helye – legalábbis a megállapodás szerint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk