Két hónapra bezárhat a székesfehérvári színház az energiaárak elszabadulása miatt

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 6.

Belpol

A Vörösmarty Színház játszóhelyeinek áramszámlája 250 millió forint lehet jövőre, ha változik a távhő ára, a rezsiköltség az 1 milliárd forintot is meghaladhatja.

Cser-Palkovics András arról beszélt a székesfehérvári Vörösmarty Színház évadnyitóján hétfőn, hogy két problémakör jelenik meg a színház üzemeltetését illetően: az egyik a villamos energia, a másik a gáz. A villamos energia a színházat is érinti, a gáz önmagában nem – csak akkor, ha a távhőt érintően is változások lesznek – mondta a polgármester a feol.hu cikke szerint.

Cser-Palkovics szerint, ha a mai piaci árakat veszik figyelembe, akkor kb. 250 millió forinttal nő meg csak az áramszámlája a színháznak és a Pelikán Fészeknek.

Könnyen belátható, hogy a kigazdálkodhatóság határán van ez az összeg. Ha és amennyiben a távhő kérdése is fölmerül, akkor ez a tétel a milliárdot is meghaladhatja. Ez egészen biztosan kigazdálkodhatatlan – mondta.

A polgármester azt mondta, megoldás lehet a színház játszóhelyeinek bezárása januárban, illetve februárban, mivel a rezsiköltség akkor a legmagasabb.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója azt mondta, hogy nem egy új színházi évadot nyitnak, hanem egy új színházi korszak nyílik meg. "Egy olyan színházi korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit megszoktunk" – tette hozzá.

Cser-Palkovics a hétvégén posztolt arról, hogy az energiaárak kilövése hogyan érinti a város intézményeit. Abból az derült ki, hogy a színház áramszámlája 2021-ben 9 260 000 forint volt, 2022-ben 54 377 000 forint lehet, míg 2023-ban 215 142 000 forinttal számolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!