Két hónapra bezárhat a székesfehérvári színház az energiaárak elszabadulása miatt

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 6.

Belpol

A Vörösmarty Színház játszóhelyeinek áramszámlája 250 millió forint lehet jövőre, ha változik a távhő ára, a rezsiköltség az 1 milliárd forintot is meghaladhatja.

Cser-Palkovics András arról beszélt a székesfehérvári Vörösmarty Színház évadnyitóján hétfőn, hogy két problémakör jelenik meg a színház üzemeltetését illetően: az egyik a villamos energia, a másik a gáz. A villamos energia a színházat is érinti, a gáz önmagában nem – csak akkor, ha a távhőt érintően is változások lesznek – mondta a polgármester a feol.hu cikke szerint.

Cser-Palkovics szerint, ha a mai piaci árakat veszik figyelembe, akkor kb. 250 millió forinttal nő meg csak az áramszámlája a színháznak és a Pelikán Fészeknek.

Könnyen belátható, hogy a kigazdálkodhatóság határán van ez az összeg. Ha és amennyiben a távhő kérdése is fölmerül, akkor ez a tétel a milliárdot is meghaladhatja. Ez egészen biztosan kigazdálkodhatatlan – mondta.

A polgármester azt mondta, megoldás lehet a színház játszóhelyeinek bezárása januárban, illetve februárban, mivel a rezsiköltség akkor a legmagasabb.

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója azt mondta, hogy nem egy új színházi évadot nyitnak, hanem egy új színházi korszak nyílik meg. "Egy olyan színházi korszak, aminek mások lesznek a játékszabályai, mint amit megszoktunk" – tette hozzá.

Cser-Palkovics a hétvégén posztolt arról, hogy az energiaárak kilövése hogyan érinti a város intézményeit. Abból az derült ki, hogy a színház áramszámlája 2021-ben 9 260 000 forint volt, 2022-ben 54 377 000 forint lehet, míg 2023-ban 215 142 000 forinttal számolnak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk